MÅNGKULTUREN. Den försvunna 15-åriga flickan från Ludvika som sökts av polis i tre dagar hittades under natten mot onsdagen. Hon hölls fången i en lägenhet i Gävle av en 20-årig afghan som misstänks ha kidnappat och våldtagit henne.

Genrebild. 

Flickan, som försvann från sitt familjehem i Ludvika i söndags, är 15 år men har en utvecklingsstörning som gör att hon mentalt ”är på en 7-8-årings nivå”. Natten mot onsdagen hittades hon av polisens insatsstyrka i en bidragsfinansierad lägenhet i Gävle.

I lägenheten greps en 20-årig afghan misstänkt för människorov. Sedan dess har han anhållits av åklagaren och ärendet rubriceras nu som olaga frihetsberövande och våldtäkt.

Flickan bedöms efter omständigheterna må bra, enligt Tony Quiroga, vakthavande befäl vid polisen, som berättar:

— Hon hade inga synliga fysiska skador och ingen har skadats i samband med gripandet. Patrullen bedömde att hon är okej och planen är att hon ska återförenas med anhöriga efter inledande utredningsåtgärder.

Enligt källor med insyn i utredningen har den nu anhållne afghanen har samma namn som en av de inblandade migranterna i ASAP Rocky-rättegången, men det är inte samma person.

Genombrottet i sökandet efter 15-åringen kom efter att flickan först gjort en uppdatering i sociala medier där det syntes ett elskåp i bakgrunden – sedan hittades nya spår i sociala medier som ledde till att lägenheten kunde lokaliseras.

Mamman i familjehemmet där flickan bor tog emot beskedet att hon återfunnits med stor glädje:

— Det känns jättejätteskönt, hon hittades mycket tack vare detektivarbete från oss här hemma och på nätet. Det första jag kommer göra att krama om henne och säga att jag är så glad att vi hittade henne.

Kammaråklagare Birgitta Fernlund, som leder förundersökningen mot den 20-årige rasfrämlingen, berättar:

— Förundersökningen fortsätter med förhör och informationsinhämtning. Det finns inga uppgifter om att målsäganden har skadats fysiskt. Inga ytterligare uppgifter kan lämnas under dagen.

Källa:
Försvunnen 15-åring hittad – man gripen


  • Publicerad:
    2019-09-05 09:25