INRIKES. Intagna på anstalten Hall har inlett en strejk. Anledningen är att anhöriga förbjudits att skicka pengar till sina bekanta som sitter inlåsta.

SVT rapporterar att flertalet intagna på Norrtäljeanstalten och Hall i Södertälje har inlett en strejk. Detta för att släkt och vänner sedan slutet av februari inte längre kan skicka pengar till sina bekanta som sitter inlåsta.

Anledningen är att bankerna vill att pengarna som skickas till intagna ska vara spårbara.

En intagen har 6 timmars arbetsdag och jobbar mellan måndag till fredag vanliga veckor. Med en timlön på 13 kronor innebär det att man tjänar 390 kronor i veckan. Tidigare kunde intagna ta emot upp mot 1 600 kronor per månad av anhöriga.

— Redan som det är nu är det svårt att ha kontakt med sin familj. Det är överpriser i kiosken och kostar mycket om man vill snusa, röka eller ringa. Man måste utesluta det ena för att ha råd med det andra även om man jobbar varje dag, säger en intagen till SVT.

Vissa av de strejkande på Hall har enligt den person som SVT talat med straffats för sin arbetsvägran med avskild isolering.

Ulf Mossberg, presstalesperson på kriminalvården svarar i ett mejl:

Det råder arbetsplikt för de intagna. Om man vägrar kan det få följder varav den mest påtagliga är att man blir utan lön.

Strejken väntas fortsätta, även om Kriminalvården säger att de inte kommer att vika sig.

En person som Nordfront talat med och som satt fängslad en period för politisk ”brottslighet” kommenterar förbudet för anhöriga att skänka pengar.

— Det här kommer sänka levnadsstandarden markant för många intagna som redan är lättretade och lever under svåra förhållanden. Kan tänka mig att det leder till ökat våld på anstalterna, antingen i frustration mot plitarna eller mellan de intagna.

Hur hjälptes du av donerade pengar?

— Som politisk fånge fick jag lite pengar av Fånghjälpen och även lite pengar inskickade från min familj. Det gjorde stor skillnad på så sätt att jag inte behövde oroa mig för pengar. Framför allt är det ju telefonkort så att man kan ringa anhöriga på utsidan som kostar mycket pengar.

Källor:
Intagen på Hall: ”Strejken kan hålla på i flera månader”
Pengar från anhöriga till intagna på fängelse stryps


  • Publicerad:
    2020-03-02 18:45