OPINION. Youtube-klippet där den unga sverigedemokraten Hanna Lindholm frågar studenter på Södertörns högskola om köns- ras och till och med art ”identitet” har gjort succé på nätet. Nu går Ung Vänsters ordförande ut i radio och hävdar att det är ”obehagligt” och ”oschysst” att påstå att det finns biologiska kön.

Cederin

”Inte schysst” och ”Jag förstår inte problemet” är Ung Vänsters Hanna Cederins kommentar på Hanna Lindholms Youtube-klipp.

I programmet Studio Ett, som sändes i Sveriges radio under tisdagen, intervjuas Hanna Lindholm. Lindholm är den unga debattören med koppling till Sverigedemokraterna som lade upp ett omdiskuterat klipp på Youtube där hon frågar studenter på Södertörns högskola ifall de skulle acceptera henne som bland annat man, katt och japan. Eftersom svaren var så uppseendeväckande har klippet gjort succé och har redan fått 420 000 visningar.

I radioprogrammet förklarar Lindholm att hon fick de svar hon förväntat sig av intervjuerna, vilket hon menar är en oroväckande utveckling då dessa studenter inte förhåller sig till en objektiv verklighet. Vidare förklarar hon att hon inte köper detta med att man med ”tankekraft” kan bli något, bara för att man påstår det.

I programmet deltar även Hanna Cederin, ordförande i Ung Vänster. Hon menar att budskapet i Lindholms klipp, att kön och nationalitet skulle vara biologiskt, är ”förlegat och ganska obehagligt, faktiskt”.

På frågan ifall kön trots allt inte är biologiskt, med tanke på bland annat X och Y kromosomer, menar Cederin att det är väldigt ”förenklat” att prata så och att det egentligen är mycket mer ”komplext” och att det är ”respektlöst” att ifrågasätta en persons identitet.

— Och jag har inga högskolepoäng sådär, men jag har lärt mig att man ska vara schysst, och jag tycker att den här filmens budskap är inte schysst, förklarar Cederin.

Lindholm har dock svar på tal och kommenterar den unga marxistens påstående så här:

— Hanna Cederin säger här att det är ”oschysst” att inte acceptera det man säger att man är, men jag tycker inte att man gör någon nån tjänst när man bekräftar någons vanföreställningar eller osäkerhet.

Hon jämför det hela med vanföreställningen vissa personer med ätstörningar har, som tror att de är överviktiga trots att de är smala, och frågar sig vilket tjänst man skulle göra dessa personer genom att bekräfta deras skeva självbild.

Cederin kan dock inte riktigt svara på det, utan menar bara att hon inte förstår ”det allmänna eller generella problemet”.

Källa:
”Och om jag säger att jag vill vara en katt..?”


  • Publicerad:
    2016-05-11 17:25