UTRIKES. Här kommer en sammanfattning från den nationella och konservativa konferensen som hölls förra helgen i S:t Petersburg som Motståndsrörelsen deltog i.

arrangör öppnar

Arrangören talar.

Konferensen inleddes i söndags runt klockan tio rysk tid. Efter att konferensen öppnats och alla hälsats välkomna av arrangören hölls det mer eller mindre oavbrutet anföranden resten av dagen. Anförandena var för det mesta runt 20 minuter långa och hölls av inbjudna talare från flera olika länder. Talarna talade på sina egna språk och deltagarna fick talen översatta via öronsnäckor.

peter konferens

Peter Jusztin representerade Nordiska motståndsrörelsen på konferensen.

Bland de som talade under konferensen kan nämnas Rodinas partiledare Alexei Zhuravlyov, EU-parlamentarikern Nick Griffin, Udo Voigt (NPD), Roberto Fiore (Forza Nuova), två EU-parlamentariker från Gyllene gryning samt den amerikanske nationalisten Jared Taylor.

jared taylor

Jared Taylor talar. Han har också skrivit en längre artikel om konferensen.

Representanterna från Gyllene gryning talade om den ekonomiska situationen i Grekland som är svår och innefattar en hög arbetslöshet. De talade också mycket om vikten av samarbete mellan Ryssland och Grekland när det gäller handel och ekonomi. Gyllene gryning vill att Grekland istället för att vara en EU-lydstat ska ingå i den ryska ekonomiska sfären.

griffin tal

Nick Griffin.

Griffin, som nyligen uteslöts ur BNP men fortsatt sitter kvar som EU-parlamentariker, pratade en del om den nya världsordningen och betonade att han och de andra EU-parlamentarikerna som var på plats hade röstat emot sanktionerna mot Ryssland i Europaparlamentet.

npd ledare tal

Udo Voigt.

Voigt sa i sitt tal att hans parti, NPD, har bytt åsikt i Ukrainafrågan. Tidigare hade de visst samarbete med det ukrainska nationalistpartiet Svoboda men den relationen har nu lagts på is.

Talen pågick mer eller mindre oavbrutet under hela dagen förutom enstaka avbrott för kortare bensträckare samt en lunch runt klockan två på dagen.

peter slavian 1

Inte bara politiker deltog på konferensen, även soldater från den pro-ryska separatistsidan var på plats.

Förutom nationalister var det en hel del journalister på plats. Der Spiegel, BBC, Agence France-Presse (AFP) och Russia Today (RT) var bara några av medierna som bevakade konferensen och intervjuade flera av deltagarna. Motståndsrörelsens representant tackade nej till att låta sig intervjuas av några medier.

media

Media.

Utanför konferenslokalen befann sig också en mindre skock motdemonstranter, dessa blev dock bortforslade av polisen.

Runt klockan 17:40 rysk tid utsattes konferensen för ett bombhot. En person ringde och sa att en bomb fanns i byggnaden. I efterhand visade det sig att hotet var falskt men konferensdeltagarna samt hotellgäster evakuerades under ordnade former och då det endast var några få tal kvar valde arrangörerna att avbryta konferensen här.

Innan evakueringen genomfördes skrev några av de närvarande partierna under en gemensam resolution. Nordiska motståndsrörelsens representant var där som observatör och skrev inte under resolutionen.

rysk imperiska rörelsen

Med konferensen avslutad valde Motståndsrörelsen att besöka ett av högkvarteren som används av den Rysk Imperiska Rörelsen i en av S:t Petersburgs förorter. Precis som under konferensen fördes det givande diskussioner här och kontakter knöts.

Sammantaget kan konferensen sägas ha varit en påkostad och intressant tillställning och Motståndsrörelsen tackar arrangörerna för deras gästfrihet.

Ett personligt reportage från resan kommer att publiceras inom kort.

Mer bilder:

höjdare

fiore anländer

peter konferens 1

der spiegel

Der Spiegels utsända journalister.

griffin intervju

Nick Griffin intervjuas.

fiore talar

Roberto Fiore.

danskarnas parti hälsning

Danskarnas parti kunde inte närvara men partiledare Daniel Carlsen skickade en inspelad hälsning till konferensdeltagarna.

gyllene gryning

General Eleftherios Synadinos som företräder Gyllene gryning i Europaparlamentet.

talare

General Georgios Epitideios som också är en av Gyllene grynings EU-parlamentariker.

talare 1

sannfinländare

religiös brittisk talare

resolution undertecknas

Dokument skrevs under kort efter bombhotet.


  • Publicerad:
    2015-03-25 18:10