CENSUR. I en läckt videoinspelning av ett tal som hålls av Twitters vd beskrivs en framtid på plattformen med omfattande censur. Avstängningen av Trump förklaras vara ”bara början”.

Projekt Veritas har publicerat en videoinspelning avsedd för internt bruk där Twitters vd Jack Dorsey för sin personal lägger ut texten om en framtid med stenhård politisk censur och en strypt debatt.

På något sätt har den alternativa mediekanalen fått tillgång till ett filmklipp som uppenbarligen inte var avsett för allmän publicering.

I videon, som ska vara daterad till den 8 januari – samma dag som president Donald Trump stängdes av från Twitter – vänder Dorsey sig till Twitterpersonal med en beskrivning av en framtid utan yttrandefrihet på medieplattformen.

Videon börjar med att Dorsey betonar vikten av yttrandefrihet i samhället:

— Du ska alltid känna dig fri att uttrycka dig i vilket som helst format som känns rätt för dig.

”Bara början på något mycket större”
Resten av videon handlar dock om censur. Avstängningen av Donald Trump är nämligen bara början på något mycket större, förklarar Dorsey.

— Detta kommer bli mycket större än bara ett konto, och det kommer att pågå mycket längre än bara denna dag, denna vecka och de närmaste veckorna, och det kommer fortsätta efter Joe Bidens installation. Vi måste förvänta oss det och göra oss redo för det.

Dorsey fortsätter med att förklara att det som måste censureras har ”anknytning till våld i den riktiga världen” och betonar att de åtgärder som måste vidtas inte är tillfälliga:

— Jag tror inte att detta kommer upphöra inom en snar framtid.

”Vår roll är att skydda integriteten i denna diskurs”
Dorsey kommer därefter in på QAnon och föreställningen om att Donald Trump utkämpar ett krig mot den djupa staten i USA.

— USA är extremt splittrat. Vår plattform visar det varje dag. Och vår roll är att skydda integriteten i denna diskurs och göra vad vi kan för att se till att ingen blir skadad baserat på det. Detta är vårt fokus.

En talesperson för Twitter vill i en intervju inte kännas vid att videon med Dorseys tal skulle ha ”läckt ut”.

Han hänvisar dels till att talet när det hölls ska ha nått ut till över femtusen anställda, dels till att Dorsey före publiceringen av videon ska ha gått ut på Twitter med samma information som presenteras i videon.

James O’Keffe, Veritas grundare, hävdar dock bestämt att Dorsey aldrig någonsin gått ut offentligt med informationen som presenteras i videon.

 


  • Publicerad:
    2021-01-15 18:35