UTRIKES. Den internationella polisorganisationen Interpols högste chef, kinesen Meng Hongwei, försvann nyligen spårlöst i samband med att han besökte sitt hemland. Nu misstänker man att han frihetsberövats av kinesiska myndigheter som ska utreda honom för något okänt brott.

Interpolchefen Meng Hongwei är spårlöst försvunnen.

Interpols högste chef Meng Hongwei flög nyligen till sitt hemland Kina för en visit. Men efter att ha klivit av planet har ingen hört av honom, inte ens hans hustru som efter några dagar anmälde honom försvunnen.

Strax efter anmälan uppger även hustrun att hon började få ta emot hot via telefon och sociala medier, varför hon nu har fått polisbeskydd.

Meng Hongwei är stationerad i Frankrike med tanke på sitt arbete som Interpolchef, även om han rent formellt fortfarande är biträdande minister för offentlig säkerhet i Kina.

Nu utreder fransk polis det mystiska försvinnandet.

— Frankrike är förbryllat över situationen med Interpols chef och bekymrade över hoten som framförts till hans fru, säger franska inrikesministeriet i ett uttalande enligt BBC.

Även om Interpol har bekräftat försvinnandet så vill man inte kommentera ärendet vidare.

”Det här är ett ärende för ansvariga myndigheter i både Frankrike och Kina”, skriver Interpol på Twitter.

I västmedia spekulerar man nu i att Meng Hongwei hålls av kinesiska myndigheter och utreds för något slags brott. Vilket brott det skulle vara framgår dock inte av spekulationerna.

Källa:
Interpols chef spårlöst försvunnen – efter resa till Kina


  • Publicerad:
    2018-10-06 09:40