INTERVJU. Nordfront har varit i kontakt med Julius Blomberg från Näste 1 som var på plats i Stockholm under lördagen för att få en mer detaljerad beskrivning av dagens händelser.

20140412_135337

Hej Julius! Hur står det till efter lördagens händelser?
Alldeles utmärkt. Inga konstigheter.

Berätta, vad hände idag?
Näste 1 hade planerat en gatuaktivitet i och med att det nu på måndag är Gösta Hallberg-Cuulas dödsdag och till hans ära skulle vi bedriva gatuaktivism och upplysa det svenska folket om vad som egentligen hände i Kärrtorp den 15 december. Dagen inleddes med att ett 20-tal aktivister möttes upp för att sedan bege sig in mot centrala Stockholm där man skulle dela ut de nya informationsbladen. Efter att ha tagit tunnelbanan in till huvudstaden ställde aktivisterna upp sig och gick samlade till Hötorget. Man ställde där upp sig med fanor och aktivisterna började dela ut flygblad.

Hur var responsen?
Som vanligt så var det blandade reaktioner men uppenbart är att Motståndsrörelsen på grund av medias hetskampanj är ett välkänt namn.

Okej, vad hände sen?
Många livliga diskussioner fördes och en mindre incident inträffade där Oscar Bergström blev fysiskt konfronterad av en polisman, igenkänd från kilogruppen, som hotade Bergström med att han ska ”akta sig framöver” innan polismannen snabbt lämnade platsen. Efter en stund begav vi oss iväg till aktivitetens nästa stopp, Sergelstorg. Väl på plats dök den första polisbussen upp och efter att ha frågat aktivisterna hur länge man tänkt fortsätta aktiviteten valde de att dra sig undan för bevaka aktiviteten på avstånd. På plats noterade vi att det dök upp några välkända ansikten från vänstersidan som var där för att ”spana” på oss. Ungefär en halvtimme senare rörde vi oss vidare mot Mynttorget. Efter en stunds utdelning där drog vi oss vidare mot Slussen.

20140412_130122

Vad händer vid Slussen?
På Slussen förändrades läget för dagens aktivitet då ett fåtal vänsterextremister, anförda av AFA:iten Lilly Svan, skämde ut sig genom att gasta sedvanliga slagord i tron om att allmänheten skulle sluta upp vid deras sida. Så blev dock inte fallet och de blev ensamma under en längre period innan de fick förstärkning från sina ditringda vänner. Motståndsrörelsens aktivister valde att ignorera dessa för att fortsätta utdelningen av flygblad.

Efter cirka en halvtimme när vi beslutade oss för att runda av dagens aktivism hade vänsterextremisterna äntligen samlat sig mod till att försöka hindra aktivisterna från att lämna platsen. När vi skulle bege oss därifrån började vi gå emot pöbeln för att ta oss igenom dem. Då valde några av antirasisterna att försöka ge sig på oss med sparkar och försöka ta ifrån oss våra fanor. Försöken misslyckades och dessa tillrättavisades. När vi sedan var på väg mot tunnelbanan uppstod det flera mindre konfrontationer där bland annat Lilly Svan och hennes anhängare försökte slänga diverse projektiler emot oss när vi befann oss i tunnelbanan. Dessa träffade dock inte oss. Det hände inte så mycket mer efter det. Därmed avslutades dagens aktivitet.

Blev några av aktivisterna skadade efter konfrontationerna?
Nej, tvärtom. Aktivisterna gick därifrån stärkta efter dagens händelser med ett leende på läpparna.

Hur betedde sig polisen mot er?
De var ovanligt passiva. Och i förlängningen förstod man att de försökte ge vänsterextremisterna fri lejd att provocera fram en reaktion från oss som skulle leda till tumult.

Har du någon synpunkt på medias rapportering om dagens bråk?
Ja, trots det uppenbara faktum att vi ännu en gång blir angripna av vänsterextremister gör de allt i sin makt för att förvränga sanningen då de klipper och klistrar med filmerna för att lura allmänheten om att det är vi som är bråkiga. När det i själva verket var så att vi bedrev vanlig gatuaktivism för att få ut vårat budskap och för att sprida ut sanningen om vad som egentligen hände i Kärrtorp.

Kommer konfrontationer som denna och liknande i framtiden att stoppa organisationen?
Haha knappast. Vi ser såna motdemonstrationer som ett tydligt bevis på att vi är på frammarsch.

Hur känner du nu i efterhand om dagens händelser?
Dagen var lyckad. Vi fick många flygblad utdelade så nu har allmänheten fått läsa den sanna versionen om vad som egentligen hände i Kärrtorp.

Har du något du vill avsluta denna intervju med att säga?
Ja, jag vill låta hälsa till Nordfronts läsare att fler aktiviteter från Näste 1 är att vänta.

Tack för att du tog dig tid till att svara på frågorna.
Det var så lite så.


  • Publicerad:
    2014-04-13 01:44