Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Intervju med en rysk nationalist

Av Redaktionen, 2014-11-12
redaktionen@nordfront.se

UTRIKES. Nordfront har intervjuat Stanislav Vorobjev, ledare för Ryska Imperiska Rörelsen, om hans rörelses engagemang i Ukrainakonflikten och syn på Rysslands nuvarande regim.

Stanislav Vorobjev1

Ryska Imperiska Rörelsen är en nationalistisk organisation som har medlemmar stridande i Ukraina på separatisternas sida. År 2008 kom organisationen till Stockholm för att delta på Karl XII minnesdagen och visa sitt stöd till nationalisterna i dåvarande Folkfronten. Nordfront har nu varit i kontakt med organisationens ledare för att ställa frågor kring deras verksamhet och deras syn på konflikten i Ukraina.

Kan du berätta om er organisation som strider i Donbass?

— År 2008 bildade vår organisation – Ryska Imperiska Rörelsen – en paramilitär gren vid namn Imperisk Legion. Sedan dess organiserar Imperisk Legion regelbundna kurser i skytte och militär taktik för aktivister i organisationen.

Vad gör era aktivister i Ukraina?

— När det blev uppenbart att Kiev-regeringen planerar fullskaligt krig i Donbass började Imperisk Legion bilda militära grupper av frivilliga för att delta i striderna för Novorossia [Nya Ryssland. reds. anm.] I dagsläget finns medlemmar från Imperisk Legion både i Donetsk och Luhansk.

Hjälper Ryska federationen på något sätt Novorossias armé?

— Ryska federationens regim har sina egna affärer i Novorossia. Deras mål står långt ifrån våra. Någon hjälp till Novorossias armé har vi aldrig upplevt.

Vad är ”femtekolonnen” för något i Ryssland? Vilka representerar den?

— Putins regim är en femte kolonn. Den rådgör alltid med USA och tar inga beslut utan dess tillåtelse. Konfrontation mellan Ryska federationen och Väst är en rökridå som saknar något riktigt innehåll. Liberaler målas upp som Putins opposition när de i själva verket sponsras helt och hållet av Kreml.

Både ”ukrainska” och ”ryska” oligarker strävar efter kontroll över Donbass, vilket kommer att omöjliggöra dess självständighet. Hur ser ni på situationen? Vad kommer ryska nationalister att tjäna på om Novorossias armé segrar?

— I bästa fall får vi ett fritt oberoende land – Novorossia. Vi tvivlar dock starkt att det blir så. I övrigt så får ryska nationalister stridserfarenhet och ett utvidgat socialt nätverk vilket i sig är bra.

Hur ser ni framtiden för Donbass och dess relation till Ukraina?

— Ryska federationens regim kommer tvinga Donbass att tillhöra Ukraina i en eller annan form, det vill säga med mer eller mindre självbestämmande.

Vad tycker ni om Putin och vad tycker era kamrater?

— Vi tycker illa om honom. Han är USA:s marionett och så anser även alla våra kamrater. Det finns dock vissa naiva personer i bland annat Novorossia som ser honom som hjälte och befriare. Så är inte fallet i verkligheten.

Har ni någon gång stridit ihop med kommunister? Om ja, hur har ni kunnat komma överens?

— Högst osannolikt att det finns kommunister i Novorossias armé. De finns säkert på internet men vi såg aldrig någon kommunist strida.

Många nationalister i Väst tycker att det är väldigt konstigt att Novorossia använder antifascistisk retorik och antifascistiska symboler. Vad tycker ni om antifascism?

— Antifascistisk retorik är helt konstgjord. Det är något som Ryska federationens regim har påtvingat Novorossia. Vi själva såg aldrig några antifascistiska symboler. I Novorossia uppfattas antifascism som anti-ukrainism i och med att nationslösa ukrainare kallas för fascister. Antifascistisk propaganda utgår från Kreml.

Hur ser den etniska sammansättningen i Novorossias armé ut?

— Armén består till 90 procent av etniska ryssar och 10 procent av övriga som oftast anser sig att vara ryssar.

Bland medlemmar i bataljon ”Azov” finns även svenskar. Vad anser ni om detta?

— Om det finns svenskar i bataljonen ”Azov” så är de förrädare av nationalismen oavsett vad de väljer att kalla sig för. De har tagit en sida som saknar nationell förankring och moral. Ukrainas regim i Kiev söker sig till dekadenta EU med skäggiga kvinnor, sodomiter och politisk korrekthet. Det är det som svenskarna kämpar för i ”Azov”.

Film från förra året som visar när aktivister i Imperisk legion tränar:


  • Publicerad:
    2014-11-12 19:24