GREKLAND. Nordfront har intervjuat en av Gyllene grynings aktivister om lokalvalet som hölls förra helgen samt valet till Europaparlamentet som kommer att hållas nu på söndag.

Grigoris Georgitsopoulos näst längst till vänster i bild. Foto: Privat.

Grigoris Georgitsopoulos står näst längst till höger i bild. Foto: Privat.

Förra helgen hölls det lokalval i Grekland och nu på söndag ska grekerna välja vilka politiker som ska företräda dem i Europaparlamentet. Nordfront har varit i kontakt med Grigoris Georgitsopoulos, en aktivist i Gyllene gryning som själv ställde upp i förra helgens lokalval, för att ställa några frågor om valen och situationen i Grekland.

Utifrån det Georgitsopoulos berättar för oss är det uppenbart att Gyllene gryning är på stark frammarsch i Grekland. Noterbart är också att situationen i Grekland på många sätt påminner om situationen i Sverige; Gyllene gryning använder i stort samma metoder som nationella i Sverige och har länge motarbetats av systemet, men uppenbarligen har våra grekiska kamrater kommit lite längre än oss i sin politiska kamp.

Då svaren vi fick var väldigt intressanta väljer vi att återpublicera hela intervjun i ett svep här nedan.

Kan du börja med att berätta lite om dig själv och hur du blev involverad i Gyllene gryning?

— Mitt namn är Grigoris Georgitsopoulos, jag studerar på Aristotelesuniversitetet i Thessaloníki på den psykologiska avdelningen vid den filosofiska fakulteten. Jag har gjort militärtjänst som fallskärmsjägare i specialstyrkorna och jag har varit aktivist i Gyllene gryning i tre år. Jag anslöt mig till rörelsen eftersom den representerar nationalismen i Grekland och är det enda hoppet för vår nations överlevnad.

Vad för sorts arbete har du tidigare gjort för Gyllene gryning?

— Jag har vaktat våra lokaler och marscher och demonstrationer, jag har distribuerat mat och kläder till fattiga stadsbor (endast till greker såklart), jag har donerat blod till blodbanker (för greker som är i behov av det). Jag har också skrivit några artiklar till vår hemsida och vår nyhetstidning och viktigast av allt så har jag spridit den nationella idén genom våra kampanjer. Precis som ni marscherar vi i grupper och delar ut flygblad och gamla nummer av vår nyhetstidning.

Vad är din officiella position i partiet idag?

— Jag är bara en medlem av vår ungdomsorganisation och jag har samma uppgifter som mina kamrater.

Vi har tidigare inte hört så mycket om Gyllene grynings ungdomsorganisation, kan du berätta lite mer om den för oss?

— Vår ungdomsrörelse kallas Ung Front och är vår rörelses spjutspets. Vår politiska aktivism är organiserad och genomförs av våra ungdomar och dagens medlemmar i Ung Front kommer få de viktigaste posterna inom rörelsen i framtiden. Vi sysslar med politisk aktivism, propaganda, ideologiska kurser, vandringar i bergen, gymnastik, tal för yngre medlemmar med mera. Ungdomen är dagens och framtidens Gyllene gryning.

Men visst ställde du upp i lokalvalet som hölls förra helgen?

— Ja, jag var en kandidat i ett av centrala Thessaloníkis kommundistrikt.

Hur gick lokalvalen?

— Det gick bra för oss. 16,2 procent i Aten, 11,1 procent i regionen Attika och generellt har vi mycket mer röster än i valet 2012 till parlamentet. Vi är det enda partiet som växer starkare och starkare för varje dag som går. I min stad, Thessaloníki, fick vi 7,7 procent medan vi 2010 bara hade 1 procent. Jag är väldigt nöjd med speciellt resultatet i min stad. Våra fiender, korrupta politiker och deras media, var skräckslagna dagen efter valet. De kunde inte tro att över 500 000 greker hade röstat på en ”kriminell nynazistisk organisation”.

Kom du in i ditt kommundistrikt?

— Personrösterna har inte räknats än, så vi får vänta och se. Men det finns en möjlighet att jag gjorde det eftersom Ung Front lyfte fram mig under valkampanjen.

Hur kampanjade du och dina kamrater inför lokalvalet i Thessaloníki?

— Precis som i de andra större städerna i Grekland. Vårt främsta vapen var kampanjer på gatan där vi distribuerade gamla nummer av vår nyhetstidning och flygblad. Vi har gjort detta i de flesta bostadsområdena i staden och vi är mellan 50 och 100 aktivister varje gång. Vi organiserade också några sammankomster i större hotell så att folk kunde komma och träffa oss och lyssna på vad vi har att säga eftersom media aldrig låter oss komma till tals.

Är Gyllene grynings stöd starkare i vissa delar av Grekland än i andra? Och om det är så, varför?

— Vi är väldigt starka i Attika och speciellt i Aten och Peloponnesos, en väldigt stor region i södra Grekland där den kända staden Sparta ligger. I Aten och Attika är vi starka eftersom horder av invandrare har förstört området och civilbefolkningens liv samtidigt som fattigdomen är stor där på grund av politiska beslut. Kom ihåg att Aten är huvudstaden i Grekland och att Gyllene gryning grundades i den staden, så vi har många aktivister sedan rörelsens tidiga år i den staden. Peloponnesos har en storslagen tradition av nationalism sedan århundraden tillbaka, ett exempel är att den nationella revolutionen mot turkarna inleddes där. Peloponnesos var också nationalisternas fäste under gerillakriget mot kommunisterna (1943-1949). Sist men inte minst så kommer många medlemmar och många av de äldre medlemmar från området, bland andra vår ledare Nikolaos Michaloliakos och Ilias Kasidiaris.

Vi har hört att Gyllene grynings stöd generellt har ökat sedan det lyckade valet 2012. Stämmer det?

— Faktum är att vår rörelse gick framåt starkt efter 2010-2011. Tusentals nationalister och patrioter anslöt till våra led och arbetade hårt inför valet och vi fick 426 000 röster (18 platser, 6,92 procent). Självklart anslöt sig fler kamrater till Gyllene gryning efter denna stora framgång.

Är det kommande valet till Europaparlamentet viktigt för Gyllene gryning?

— De här valen är väldigt viktiga inte bara för våra fängslade kamrater, utan också eftersom valet till Europaparlamentet skulle kunna förstöra regeringen om det går dåligt för de två regeringspartierna. Om Ny demokrati får under 15 procent och PASOK under 6-7 procent betyder det att regeringen kommer kollapsa. Redan nästa dag skulle dessa korrupta och förrädiska partier bara vara ett dåligt minne och Gyllene gryning skulle resa sig ännu högre i de kommande valet till Greklands parlament.

Vad är Gyllene grynings mål i söndagens val till Europaparlamentet?

— Vi har inget specifikt mål men över 15 procent av rösterna hade varit ett bra resultat.

Hur har partiet arbetat under valkampanjen för att nå sina mål?

— Situationen liknar den inför valet 2012. Vi har inte pengar till att bekosta dyra kampanjer och media varken bjuder in oss till debatter eller intervjuer, förutom ett par mindre kanaler och lokalmedia. Klistermärken, flygblad, vår egna nyhetstidning och internet är våra viktigaste kanaler för att nå ut med vårt budskap. Vi har också haft några möten på hotell (vilket vi inte brukade ha tidigare), och som vanligt har vi haft möten i våra egna lokaler och på offentliga platser.

Vi har läst att några av Gyllene grynings kandidater till Europaparlamentet är tidigare högt uppsatta militärer. Kan du berätta lite mer om dem? Är de nya medlemmar eller personer som har varit med i partiet länge?

— De är nya medlemmar, väldigt nya. De är sanna patrioter som förstått hur förrädiska Greklands politiker varit och tror på oss och vår sak. Jag har träffat general Eleftherios Sinadinos när jag gjorde min militärtjänst. Han var högste chef för specialstyrkorna och jag fick ett gott intryck av honom.

Media rapporterade tidigare om att att Gyllene gryning har starkt stöd inom polisen och militären. Stämmer det eller är det en missuppfattning?

— Vi hade aldrig polisens stöd förut, tvärtom så brukade de försvåra vår kamp på både lagliga och olagliga sätt. Men under de senaste valen visade det sig att i vissa områden där poliser röstar hade vi ett 50-procentigt stöd! Det betyder att de vanliga poliserna gillar oss men måste lyda sina chefer. I armén har vi en del stöd men de flesta av de som stödjer oss befinner sig långt ner i den militära hierarkin.

I Sverige följde vi förföljelsen av Gyllene gryning när flera av era ledare arresterades, men nu har det varit lite tyst om det under ett tag. Kan du uppdatera oss om vad som är de senaste nyheterna om era politiska fångar?

— Fem parlamentsledamöter är fängslade i väntan på rättegång och runt 50 aktivister är också i fängelse grundat på falska anklagelser. Rättegångarna börjar aldrig eftersom de vet att åtalet kommer kollapsa.

När och varför har 50 aktivister gripits?

— De flesta har gripits för att ha varit med och grundat en ”kriminell organisation”. Några få av dem är också misstänkta för attacker mot antifascister samt en attack mot en invandrarägd butik.

En annan sak som det har varit tyst om är mordet på Giorgos Fountoulis och Manolis Kapelonis. Har du några nyheter om det? Har förövarna gripits än?

— De kommer aldrig att gripas om inte vi tar makten. Polisen gör inte ens en seriös utredning.

Sista frågan: Det är uppenbarligen krafter som skulle vilja se Gyllene gryning förbjudas, tror du att de kommer lyckas och hur förberedda är grekiska nationalister på att hantera det? Vi har till exempel hört att Gyllene gryning har planer på att bilda ett nytt parti om Gyllene gryning förbjuds, stämmer det?

— Ja, vi har grundat ett nytt parti men det verkar inte behövas. Gyllene gryning kommer som vanligt att ställa upp i valet till Europaparlamentet på söndag. Gyllene gryning kommer bli de stora vinnarna i valet. Hell Seger!

gyllene gryning aktivist

Grigoris Georgitsopoulos. Foto: Privat.

Fakta: Gyllene gryning

Gyllene gryning är ett radikalt nationellt parti i Grekland som grundades 1985 och leds av Nikolaos Michaloliakos.

Partiet fick sitt stora genombrott 2012 då de röstades in i parlamentet med 7 procent av rösterna. Detta gav partiet 21 parlamentsplatser i det grekiska parlamentet.

Sedan genombrottet 2012 har partiet gjort sig känt för sin sociala aktivism. Bland annat delar partiet ut mat till fattiga greker och skyddar sina landsmän från kriminella invandrargäng.

Enligt vissa opinionsundersökningar som publicerades sommaren 2013 är partiet nu det tredje största och har ett stöd av uppemot 20 procent av befolkningen i Grekland. Dessutom har partiet förmågan att mobilisera stora delar av folket i massiva demonstrationer.

Under hösten och vintern 2013 trappade systemet upp sina förföljelser mot Gyllene gryning efter att Pavlos Fyssas, en rappare mer känd under artistnamnet Killah P, mördats av en av partiets många sympatisörer. Detta fick till följd att flera ledande personer inom Gyllene gryning, däribland partiledare Michaloliakos, greps, misstänkta för att leda en ”kriminell organisation”.

I kölvattnet av dessa angrepp från det politiska etablissemanget gick även vänsterextremister till attack mot partiet genom att kallblodigt mörda två partimedlemmar utanför Gyllene grynings högkvarter.


  • Publicerad:
    2014-05-23 16:43