Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Intervju med Haakon Forwald angående händelserna i Finland

Av Redaktionen, 2016-09-20
redaktionen@nordfront.se

MEDIA. Dagbladet har genomfört en intervju med Haakon Forwald från Nordenrådet angående Motståndsrörelsen och händelserna i Finland.

db_intervju_front

Dagbladet genomförde sent under måndag kväll en intervju med ledaren för Nordiska motståndsrörelsen i Norge, Haakon Forwald, angående organisationen och den seneste tidens händelser i Finland. Intervjun blev en del av artikeln med krigsrubriken «Holdt nynazistleir i Telemark i helga – Fredag døde en mann etter vold under gruppas demonstrasjon i Finland», som publicerades under tisdag morgon.

Dagbladet skriver kort om organisationens politik och länkar (av någon outgrundlig anledning) till Motståndsrörelsens svenska partiprogram, istället för det norska.

I förhållande till händelserna i Helsingfors, där en 28-årig man vid namn Jimi Joonas Karttunen påstås ha omkommit till följd av skador som han ådrog sig efter en konfrontation med Motståndsrörelsens aktivister, menar Forwald att det handlade om självförsvar och att 28-åringen ingick i en gruppering som agerade starkt aggressivt.

— Det är verkligen tråkigt att det gick som det gick. Men det är framställt som att han var en tillfällig förbipasserande, och det stämmer inte. Han var väldigt aggressiv och spottade och var själv delaktig i att försätta sig i den situationen.

Forwald understryker vidare att detaljerna kring dödsfallet fortsatt är oklara och att polisen än så länge inte har gått ut med någon dödsorsak.

finland

Till vänster: Bilden som media sprider. Till höger: En nyligen tagen bild från Karttunens Facebook-profil.

Forwald betonade också att Karttunen även tog sig från platsen efter konfrontationen och inte hämtades av ambulans som media skildrar det. Vidare underströk han att organisationens verksamhet huvudsakligen bedrivs utan problem, men att det ibland förekommer konfrontationer med meningsmotståndare.

— I 99 procent av fallen sker ingenting. Men vi måste kunna stå på en offentlig plats och dela ut politisk information utan att rabiata motståndare försöker stoppa oss.

På frågan huruvida något liknande skulle kunna ske i Norge, säger Forwald att det är absolut omöjligt att förutse, men att organisationen konsekvent försvarar sig från fysiska angrepp.

— Det är omöjligt att säga. Vi är inte en våldsam organisation men försvarar oss om vi blir fysiskt attackerade. Vi har rätt till det.

Sista ordet i artikeln får Jakob Ravndal vid Försvarets forskningsinstitut som norsk media vid flera tillfällen tidigare plockat fram som ”expert” på ”högerextremism”. Enligt Ravndal utesluter inte Nordiska motståndsrörelsen ”bruk av våld i samband med en framtida revolution”, samtidigt som han också säger att organisationen på 90-talet gick ifrån ”terrorplaner” och lösare organisering till fördel för en strikt hierarkisk struktur – ”inte helt olik den som nationalsocialisterna drev på 1930-talet”.

Hela intervjun kan läsas HÄR.

Källa:
Intervju med Haakon Forwald angående hendelsene i Finland


  • Publicerad:
    2016-09-20 23:20