INTERVJU. Här kommer den utlovade intervjun med chefen över Näste 1 i Norge, Tommy Nyberg, om protestaktionen som hölls i Fredrikstad i lördags.

Aktivister från Motståndsrörelsens Näste 1 i Norge genomförde under lördagen en protestaktion i Fredrikstad centrum efter att det blev känt att polisen valt att förbjuda Motståndsrörelsens demonstration den 29 juli. Vår norska systersida Frihetskamp har varit i kontakt med chefen över Näste 1 i Norge, Tommy Nyberg, för att ställa några frågor om aktiviteten.

Hej Tommy! Kan du berätta lite om bakgrunden till aktiviteten i Fredrikstad under lördagen?

I fredags ringde Inge Jensen från polisen i Fredrikstad och meddelade det horribla beslutet om att dra in vårt tillstånd om att få demonstrera. Orsaken var att vänsterterrorister, uppviglade av bland annat Rødt och Arbeiderpartiet, hade hotat med att sabotera vår lagliga demonstration med våld och skadegörelse på offentlig och allmän egendom. Detta är naturligtvis ingenting vi kan acceptera så Näste 1 bestämde sig för att stå upp för yttrandefriheten och göra en mindre markering utanför Stadshuset.

Hur var reaktionen från allmänheten?

Överlag så var den positiv. Många tummar upp, ’stå på er’ och ’lycka till’. Naturligtvis var det också en och annan totalindoktrinerad person som uppförde sig dåligt. En man som var ute och cyklade med sina två små barn ansåg tydligen att man som far och förebild ska spotta efter folk man inte känner eller har sett förut. Barnen blev chockade och rädda för sin pappas mindre kompetenta uppförande.

Efter att aktiviteten avrundades drog vi till en restaurang för att äta lunch och där var det många gäster som reste sig upp och gav oss stående applåder. Restaurangens asiatiska servitör ville även ha ett exemplar av ”Vår väg”. Så vi är mycket nöjda med vårt besök i Fredrikstad och vi får nog en anledning att komma tillbaka snart.

Man kan se på bilder från dagen att du diskuterade med polisen. Hur löd samtalen?

När den första patrullen kom till platsen var det inte så mycket diskussion. Vi blev ombedda att omedelbart avlägsna oss då vi saknade ’tillstånd’. De fick tillbaka som svar att vi skulle stå där en timme tills att vi var klara med aktiviteten. En av polismännen hade tydligen läst alltför mycket i den lögnaktiga kommunistmegafonen Fredrikstads Blad. Han var mycket rädd och försökte dölja det med en aggressiv framtoning. Det lyckades dock inte särskilt bra eftersom man kunde tro att han hade parkinson för han skakade så mycket.

Efter att de två andra patrullerna hade kommit var det betydligt mer professionella och rutinerade polisfolk på platsen som det gick att föra ett civiliserat samtal med. Jag måste säga att vi överlag blev bra bemötta av polisen och de kunde se saken ur vårt perspektiv. En del vill inte möta min blick och tittade skamfullt ner i marken. Efter en timme så avrundades aktiviteten.

I lögnpressen kan man läsa att polisen ansåg att det var en ”olovlig sammankomst” eftersom man inte hade ansökt om tillstånd. Det är ju lite ironiskt med tanke på att när man ansöker om tillstånd så blir man nekad. Har du några tankar kring detta?

Ja, en hel del tankar faktiskt. Hur kan det vara olagligt att uttrycka sina åsikter öppet utan att fråga om lov? Hur kan polisen motivera detta utan att totalt ignorera grundlagens paragraf 100? Hur kan man ignorera FN-konventionen som Norge skrivit under med plikten att efterfölja? Jag menar att man inte behöver tillåtelse för att yttra sig och jag har stöd i både grundlagen och FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter, artikel 19.

Har du något nytt att berätta om demonstrationen?

Jag har det men det är inget som jag kan avslöja för läsarna. Inte nu i varje fall.

Något annat du kan berätta om dagen i Fredrikstad?

Lokalbefolkningen är besvikna över både polisen och politikerna. Även om inte alla stöttar oss helt och hållet, eller ens delvis, så är de 100 procent för yttrandefrihet.

Har du en sista hälsning till våra läsare?

Vi ger oss aldrig! Hell seger!

Publicerades ursprungligen på Frihetskamp.net.


  • Publicerad:
    2017-06-19 14:05