RYSSLAND. Invånare i den ryska staden Ryazan har startat en namninsamling för att döpa om en av stadens gator och få den uppkallad efter USA:s nästa president Donald Trump.

President Vladimir Putin tycks inte vara ensam i Ryssland om att glädjas åt Donald Trumps seger i USA:s presidentval.

President Vladimir Putin tycks inte vara ensam i Ryssland om att glädjas åt Donald Trumps seger i USA:s presidentval.

”Gudlösa gatan” heter en gata i den ryska staden Ryazan alltsedan det judisk-bolsjevikiska maktövertagandet i landet 1917. Stadens invånare är dock inte särskilt förtjusta i namnet och aktivister i staden har nu, nästan hundra år senare, startat en namninsamling för att gatan ska få byta namn.

Det namn som föreslås är ”Trumps gata”, efter USA:s nyvalde president Donald Trump. På namninsamlingen kan man läsa:

Gatunamnet Gudlös i sig går helt emot ryska värderingar och sårar de troendes känslor. Och Donald Trump som nyligen vann presidentvalet i USA är en stor vän av Ryssland och försvarare av traditionella värderingar.

Nikolay Bulychov, som är ordförande i den kommitté som bestämmer gatunamn i staden, säger dock att det inte är särskilt troligt att gatan kommer att döpas efter Trump. Enligt honom finns en konsensus bland stadens politiker att gator i Ryazan inte ska döpas efter personer. Han låter dock hälsa att planerade omstruktureringar i stadsplanen kan leda till att gatan kommer att försvinna ändå.

2014 införde Ryssland dock en ny lag som säger att en namninsamling med minst 100 000 underskrifter automatiskt blir till en motion som parlamentet måste behandla. Hittills har dock ingen namninsamling lyckats bli motion så det återstår att se ifall invånarna i Ryazan får sin Trump-gata eller ej.

Källa:
‘Godless Street’: Activists in Russian city seek to rename road after Donald Trump


  • Publicerad:
    2016-11-15 16:00