KRISTIANSAND. En 59-årig utländsk kvinna blev nyligen dömd till fängelse för att ha hjälpt två asylsökare få olagligt uppehållstillstånd i Norge.

Dommerhammer-topjpg-460x260

Den 59-åriga kvinnan kommer ursprungligen från Jemen, men blev norsk medborgare för ett par år sedan. Kvinnan stod åtalad för att ha hjälpt två asylsökare med att få olagligt uppehållstillstånd i Norge.

Det var när polisen under hösten 2014 genomsökte kvinnans bostad som de hittade sex jemenitiska pass. Två av passen tillhörde ett gift par som hade ansökt om uppehållstillstånd i Norge under ett annat namn.

Jemen, i likhet med många andra länder, kräver att asylsökare som återvänder ska kunna styrka sin identitet. I domen heter det:

”Rätten kan därför inte se några andra orsaker eller motiv till att den tilltalade skulle behålla passen än för att undanhålla dessa från kontroll av offentliga myndigheter i Norge och för att förhindra en återresa till Jemen.”

Kvinnan, som nekade till brott, blev i Kristiansands tingsrätt dömd till 21 dagar i fängelse och till att betala 1 500 norska kronor i böter.

Tidigare publicerad på Nordfront.net.

Källa:
Gjemte pass for asylsøkere


  • Publicerad:
    2015-10-10 21:10