INRIKES. En familj i Gällivare har under flera veckors tid drabbats av riktad vandalism. I torsdags nådde trakasserierna ända fram till familjens ytterdörr. Familjefadern upprepar nu att de funderar på att lämna det otrygga Gällivare bakom sig.

Det påstådda ”hakkorset”.

I Gällivare bor rasfrämlingen Samson Kibrom Tesfagbers tillsammans med hustru och barn. De rapporteras ha blivit utsatta för hänsynslösa vandaler som har klottrad ned och bränt upp familjens bil. Det var för snart tre veckor sedan som det började med att bilen klottrades ned. Veckan därefter slogs vindrutan sönder och senare brann bilen. Räddningstjänsten ryckte ut för att släcka bilbranden. Sedan har ännu mer klotter sprayats.

— Vi är väldigt oroliga och mår inte bra, säger Samson.

Detta rapporterar SVT, som kallar attackerna för ”nazistattacker” och hänvisar detta till att familjens brända bil blivit nedklottrad med ”hakkorsliknande symboler”. Någon hade på torsdagsförmiddagen sprayat ett ”hakkors” och en smiley på ytterdörren till lägenheten.

— Händelsen är rubricerad som skadegörelse och hets mot folkgrupp, säger polisens förundersökningsledare, Eva Sjöström.

Samson säger att han har blivit ängslig för att gå ut bland folk efter alla incidenter.

— Jag är rädd. Det har hänt flera saker på kort tid. Jag undrar vad som blir nästa steg…Kommer någon att försöka döda mig?

Samson har försökt byta lägenhet, men har inte lyckats med det.

— Vi funderar på att lämna Gällivare. Det går inte bo på en plats där man är rädd och känner att det kan vara farligt att gå ut, säger Samson till SVT.

SVT försöker göra en poäng av trakasserierna mot familjen Kibrom Tesfagbers skulle vara en så kallad nazistattack. Som skäl härför torde vara klottret i form av ”hakkors”. Det finns dock knappast en äkta ”nazist” som inte kan rita en svastika på korrekt sätt. Smileyn under ”hakkorset” har heller ingen ”nazistisk” koppling till den vördade antika religiösa, och i modern historisk tid politiska symbol, som klottret misslyckas med att efterlikna. Brottslingarnas tillvägagångssätt med vandalism genom att bränna bilar är en i Sverige sentida våldskultur som har importerats från Mellanöstern. Dessa saker känner polisen till.

Nordfronts nyhetsredaktion tar gärna emot välgrundade tips som kan leda till ett avslöjande om ”attackerna”. Redaktionen är också intresserad av huruvida familjen Kibrom Tesfagbers ligger i fejd med någon, och vad som kan ha lett till dessa ”nazistattacker”. För att tipsa Nordfront, klicka på ”tipsa oss” högst upp på sidan.

Källa:
Familj har utsatts för en ny nazistattack


  • Publicerad:
    2018-04-21 11:30