ISLAND. Åtta utlänningar och en islänning är gripna misstänkta för en dödsskjutning tidigare i februari i Islands huvudstad Reykjavik.

Islands huvudstad Reykjavik. Foto: Christian Barrette
(CC BY-NC-ND 2.0).

I februari sköts en albansk medborgare i 30-årsåldern till döds i den isländska huvudstaden Reykjavik. Nu har nio personer gripits misstänkta för dådet, där samtliga utom en har utländsk bakgrund.

Isländsk public service (RÚV) rapporterar att de misstänkta kommer från Albanien, Litauen, Estland, Rumänien, Portugal och Spanien – men att de flesta har albansk bakgrund. Endast en person ska vara från Island.

Enligt den biträdande polischefen Margeir Sveinsson har de flesta av de gripna inte varit med och genomfört själva skjutningen, men de kan ha varit delaktiga i planeringen eller på andra sätt ha underlättat för genomförandet av mordet.

— Som vi har nämnt tidigare anser vi att alla är inblandade men vi har inte gått in i detalj på varje individs roll, hävdar han.

Han berättar vidare att minst fem husrannsakningar har genomförts och att man redan har hållit en rad förhör med de misstänkta men konstaterar att man inte kan gå in på fler detaljer just nu.

— Detta är en mycket stor och omfattande utredning som vi håller på med och det förklarar varför vi just nu inte kan diskutera specifika händelseförlopp.

Han hävdar också att de isländska medborgarna inte behöver känna sig rädda eller oroliga och att brottslingarna inte utgör ett specifikt hot mot allmänheten. Europol kommer också att assistera med informationsinsamling till utredningen.


  • Publicerad:
    2021-02-22 16:00