Trots att flera Sverigedemokrater har uteslutits ur fackförbunden har partiet vuxit sig större bland LO:s medlemmar. SD är nu det näst största partiet efter Socialdemokraterna, visar en undersökning bland förbundets medlemmar utförd av SIFO på uppdrag av SVT nyheter.

Reinfeldt nedknuffad

LO:s satsning att bekämpa ”rasism” i fikarummen runt om i landet genom att utbilda 150 000 medlemmar i motargumentation verkar ha varit en fruktlös satsning. I september förra året uppgavs 12,2 procent, eller var åttonde LO medlem vara beredd att rösta på SD. Den siffran har nu ökat markant till 16,2 procent, eller var sjätte LO medlem. SD har därmed gått om Moderaterna som tidigare var det näst största partiet.

Toivo Sjörén, chef för Sifo Opinion, uppger till SVT nyheter att anledningen till SD:s framgång inom förbundet är den ökade debatten kring Sveriges invandring. Stiger stödet för SD bland svenskarna så återspeglas det bland förbundets medlemmar: ”Totalt sett i befolkningen sympatiserar 25 procent med Sverigedemokraternas invandringspolitik och det finns också rätt starka sådana strömningar inom LO. Nu har invandringsfrågan varit i fokus och då stärks partiet inom LO precis som man stärks inom andra grupper.”

Källa:
SD näst störst bland LO medlemmar


  • Publicerad:
    2013-02-11 21:04