NORGE. En norsk läkare hängs ut av media för att han skriver invandringskritiska inlägg på fritiden samtidigt som han är anställd på migrationshäktet på Trandum.

gapestokk

En norsk läkare, som sedan 2004 haft ansvaret för hälsovården på polisens migrationshäkte på Trandum, hängs ut i media med både namn och bild för att han på fritiden skrivit inlägg på olika nätforum där han varnar för konsekvenserna av massinvandringen.

Med krigsrubriken ”Främlingsfientlig asylläkare på Trandum” har Ny Tids journalist Carima Tirillsdottir Heinesen kartlagt läkaren läkarens historik på olika invandringskritiska nätsidor samt rabblat upp en rad olika uttalanden som läkaren ska ha skrivit under flera år. Vad för slags information tidningen har fått tillgång till, som gör att de kunnat identifiera läkare, nämns inte i artikeln.

”Bygg ett gränsstängsel mot Sverige – vänta inte tills invasionen är igång!” och ”tror inte att många norrmän som kämpat och som led under krigen gjorde det för att Muhammad och Ahmed tryggt ska kunna gå till NAV för att hämta ut olika förmåner”, är några kommentarer som läkaren ska ha skrivit i olika diskussionstrådar på nätsidan Document.no för två år sedan.

Händelsen följdes därefter upp med en artikel av Tine Dommerud från Aftenposten som i välkänd ”lügenpresse”-stil använder det mesta av artikeln till att ifrågasätta huruvida läkaren ska få fortsätta att utöva sin yrkesroll på grund av sina privata åsikter.

— Jag förstår inte att det är problematiskt att ha en politisk åsikt på ett sådant arbete så länge man kan skilja på jobb och politik, säger läkaren som blivit uthängd men fullständigt namn, bild och profilbild.

När Aftenposten frågar läkaren om varför han jobbar på Trandum när han är skeptisk till massinvandringen svarar han:

— Vi uppmanades att gå in vid en tidpunkt då inga andra ville ha arbetet. Tjänsten hade legat ute vid två tillfällen och det fanns inga andra sökanden. Det har aldrig varit några problem i samband med detta, vi gör medicin.

Läkaren säger att han aldrig har mottagit klagomål för sitt arbete under de tolv år som han har arbetat på Trandum. Läkarens chef bekräftar att de varit nöjda med sin anställdes insats.

— Trots läkarens yttringar på internet verkar det som att det inte har påverkat kvaliteten på de arbeten som genomförs när det gäller att utdela vård till de fångar som har uppehållstillstånd, säger avdelningschefen Kristina Vee Lægreid.

Svein Aarseth, chef i Rådet för Läkaretik, säger att läkaren har det som han kallar för ”dubbelroll” och menar att det är ett problem att läkaren som har ett ansvar för de fångar som är på Trandum samtidigt som han ger uttryck för så kallade främlingsfientliga åsikter på internet. Han förväntar sig att polisens migrationsenhet följer upp händelsen med läkaren.

Läkaren ställer sig frågande till kritiken och säger:

— Jag ser inte att jag skulle ha en dubbelroll. Vi har ett rent medicinskt ansvarsområde och huruvida någon ska skickas ut ur landet är inte ett beslut som jag fattar. Mitt ansvar är bland annat att avgöra om det är en hälsofara att sätta någon på ett flygplan i flera timmar, det händer då och då. Läkarna på Trandum har ingen roll i besluten som fattas om de ska få vara i landet eller inte.

Chefen för Antirasistiskt Center, Rune Berglund Steen, blir inte helt överranskande nog ombedd att komma med en ”expertbedömning”. Berglund Steen reagerar på att personer med ”såna åsikter” ens kan få såna jobb.

Källor:
Innvandringskritisk lege uthengt av løgnmedia – ønsker å få ham sparket
Fremmedfiendtlig asyl-lege på Trandum
Innvandringskritisk på fritiden, lege for utlendinger uten lovlig opphold på jobb


  • Publicerad:
    2016-11-23 11:05