ITALIEN. Den invandringskritiska högerkoalitionen vann gårdagens val och vill nu bilda regering. 

Gårdagens val i Italien vanns av flera antietablissemangspartier medan traditionella partier gick kraftigt bakåt.

Flest röster fick det populistiska och EU-kritiska partiet Femstjärnerörelsen med runt 32 procent, medan Italiens svar på Sverigedemokraterna – Lega (tidigare Lega Nord) – fick 17 procent av rösterna. Lega gick till val i en allians med förre premiärministern Silvio Berlusconis parti Forza Italia, nationalkonservativa Fratelli d’Italia och ett nybildat kristdemokratiskt parti. Tillsammans fick den invandringskritiska högeralliansen runt 37 procent av väljarstödet varför de nu siktar in sig på att styra landet.

Eftersom Lega blev största parti i högeralliansen menar partiledaren Matteo Salvini att det är han som bör leda den nya regeringen:

— Vi har rätt att styra och det är vår plikt, sa Salvini efter valet.

Den invandringskritiske ledaren har dessutom åberopat ett nytt Europa som bör byggas runt människor, inte byråkrati. Lega har länge profilerat sig som det stora antimassinvandringspartiet i Italien, men fick i valrörelsen konkurrens av allierade Forza Italia som bland annat lovade att skicka hem de 600 000 illegala invandrare som anlänt till Italien de senaste fyra åren.

Socialdemokratiska Demokratiska partiet fick endast 23 procent och befäster därmed den trend med en socialdemokrati i fritt fall över Europa. Partiets ledare tillika ex-premiärministern Matteo Renzi har nu valt att avgå efter det dåliga valresultatet.

Källor:
Europe must be rebuilt around people, not bureaucracy – Italy’s Lega Nord after big election success
Högerpopulistiska ledare utropar seger i Italien
De här frågorna avgör valet i Italien


  • Publicerad:
    2018-03-05 20:30