Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Invandringskritiska borgare segrare i österrikiskt val

Av Redaktionen, 2017-10-16
redaktionen@nordfront.se

UTRIKES. Efter gårdagens parlamentsval i Österrike står det klart att det Österrikiska folkpartiet (ÖVP) med den 31-årige Sebastian Kurz i spetsen står som segrare med 31,4 procent av rösterna. Näst störst blir det invandringskritiska Frihetspartiet (FPÖ), som förutspås bli ÖVP:s regeringspartners.

Den 31-årige Sebastian Kurz (ÖVP) blir efter valet i Österrike Europas yngste regeringschef.

Under gårdagskvällen utropades sig Sebastian Kurz, ledare för det konservativa Österrikiska folkpartiet (ÖVP), till segrare i Österrikes parlamentsval. Med 31,4 procent av rösterna blir ÖVP största parti, med en ökning på över 7 procent sedan förra valet.

Den 31-årige Kurz är för närvarande utrikesminister i den koalitionsregering som ÖVP har med Socialdemokraterna (SPÖ). Koalitionen har dock fungerat dåligt och när ÖVP:s förre partiledare och tillika vice förbundskansler Reinhold Mitterlehner avgick i maj kom man att utlysa ett nyval.

Som Mitterlehners efterträdare som ÖVP:s ledare har Kurz använt sig av det stora folkliga motståndet mot massinvandringen för att skaffa sig popularitet. Bland annat har han infört gränskontroller och krävt att Balkan-rutten ska stängas för migranter. Han har dessutom använt sig av mjukt populistiska valfrågor som burkaförbud, stopp för utländsk finansiering av moskéer samt sänkta bidrag för asylsökare.

Kurz förväntas nu alltså bli Österrikes nya förbundskansler och det troliga är att han bildar regering tillsammans med det invandringskritiska Frihetspartiet (FPÖ), som med 27,4 procent blev valets näst största parti. Kurz lät dock under valnatten hälsa att han inte vill utesluta några alternativ, inte ens en minoritetsregering.

FPÖ grundades av Waffen SS-veteranen Anton Reinthaller 1956 och har ofta anklagats för att vara ”nazistiskt”. År 2000 bildade ÖVP och FPÖ koalitionsregering, efter att FPÖ chockerad världen med att bli näst största parti efter Socialdemokraterna i 1999 års val. Trots att FPÖ alltså var större än ÖVP klev partiets dåvarande ledare Jörg Haider åt sidan och lät ÖVP:s Wolfgang Schüssel få förbundskanslerposten. Men gesten blidkade inte ett upprört EU, som införde omfattande diplomatiska sanktioner gentemot Österrike.

Den kontroversielle Haider kom dock att avgå strax efter och dog under mystiska omständigheter i en bilolycka 2008. Efter hans död har västerländsk media dessutom anklagat honom för att ha varit homosexuell i hemlighet.

Det är dock tveksamt om en koalitionsregering mellan FPÖ och ÖVP skulle skapa liknande kontroverser idag, då invandringskritik blivit allt vanligare samtidigt som FPÖ under de senaste åren genomgått en avradikaliseringsprocess. Klart är dock att Österrikes politiska landskap allt mer börjar likna en östeuropeisk situation, med invandringskritiska högerpartier som dominerande kraft.

Källa:
Sebastian Kurz utropar seger – blir yngste EU-ledaren


  • Publicerad:
    2017-10-16 08:00