DANMARK. En ny opinionsundersökning visar att det invandringskritiska partiet Dansk Folkeparti numera är Danmarks största politiska parti med hela 21 procent av folkets stöd.

I Danmark beräknas det att det kommer hållas val till Folketinget, det danska parlamentet, inom sju till åtta månader.

För första gången i historien är ett invandringskritiskt parti det största politiska partiet i Danmark. Detta då Dansk Folkeparti, som brukar ses som Sverigedemokraternas danska systerparti och i svenska medier beskrivs som ”invandringsfientligt”, fick 21,2 procent av rösterna i en ny opinionsundersökning.

Socialdemokraterna, som har regeringsmakten idag, får i samma undersökning bara 19,8 procent och det borgerliga oppositionspartiet Venstre fick 20,9.

Dansk Folkeparti har under perioden 2001-2011 agerat stödparti åt en borgerlig regering, men nu menar allt fler att partiledaren Kristian Thulesen Dahl kan komma att göra anspråk på en ministerpost – kanske till och med att han kan komma att bli Danmarks nästa statsminister.

I förra valet fick Dansk Folkeparti 12,3 procent av rösterna men det senaste året har i princip samtliga opinionsundersökningar visat att stödet för partiet numera ligger stadigt runt 20 procent. Den här senaste opinionsundersökningen bygger på data som samlats in under den senaste veckan.

Källa:
Dansk Folkeparti största parti för första gången


  • Publicerad:
    2014-11-28 18:30