Dagens datum 9 april: Denna dag 1940 invaderar tyska trupper Danmark under Operation Weserübung Süd.

Tyska Panzer.1 i Danmark.

Tyska Panzer.1 i Danmark.

Den 9 april 1940 ockuperades Danmark och Norge av tyska trupper under Operation Weserübung. Orsaken var att man via ett uppfångat radiomeddelande kände till de allierades planer på att ockupera Norge och Sverige (Luleå, Kiruna och Gällivare) för att störa malmtrafiken till Tyskland som gick via Narvik. Om de allierade dessutom skulle lyckas skapa en andra krigsfront i Norden – vilket var ett troligt scenario – skulle det ha varit mycket negativt för Tyskland.

Tidigt i april förberedde de allierade en invasionsstyrka som skulle användas mot Norge, och en kort tid senare påbörjades minering av de norska farvattnen – utanför Stavanger, Bergen och Narvik. De allierade hann inte slutföra sin invasion av Norge, för den 8 april seglade den tyska flottan redan längs Norges kust.

För att Tyskland skulle kunna genomföra en lyckad operation i Norge var man tvungen att kontrollera flygfältet i Ålborg i norra Jylland. Det var också nödvändigt att fortsättningsvis kontrollera områdets luftrum för att på så sätt försvåra för brittiska bombräder mot tyska städer norrifrån.

Operationen i Danmark fick kodnamnet Weserübung Süd (Norge: Weserübung Nord) och inleddes kring 03:30 den 9 april 1940.

Det danska manskapets numerär uppgick vid invasionen till knappa 15 000 soldater, mindre än en normal tysk infanteridivision. Tysklands militära operation mot Danmark kom att präglas av väldigt få strider.

788px-Weserübung-Süd_Norsk

Operation Weserübung. Klicka för större bild.

Det tyska anfallet kom tidigt på morgonen den 9 april, de flesta danska gränsvakterna hann inte ens slå larm. Tyska fallskärmsjägare landsattes vid viktiga knutpunkter och flygbaser. Tyska pansarkolonner avancerade snabbt mot Köpenhamn, den snabba tyska framryckningstakten orsakade en del förluster då enskilda danska kämpade emot. Framförallt den danska 20mm Madsen automatkanon orsakade de flesta av de tyska förlusterna. Tyskarna blev på grund av detta emellertid så imponerade av detta danska vapen att de köpte in det till sin egen armé.

Danska soldater med Madsen 20 mm automatkanon.

Danska soldater med Madsen 20 mm automatkanon.

Den danska regeringen insåg att långvariga strider i huvudstaden skulle drabba civilbefolkningen hårt, så efter korta strider vid slottet i Köpenhamn kapitulerade man kl 06.00 på morgonen den 9 april. När striderna var över hade 16 danska soldater förlorat livet, de tyska förlusterna uppgick till 203 döda och sårade.

Thorvald Staunings regering (socialdemokratisk) bildade dagen därpå en samlingsregering och ställde landet under tysk administration. Under flera år hade Danmark en välfungerande dansk-tysk samarbetspolitik av ömsesidig respekt. Danskarnas regering och parlament arbetade på som vanligt, polis och rättsväsende var i danska händer och kungen, Christian X, var kvar i landet. Danskarna anslöt sig frivilligt till Antikominternpakten och valde lika frivilligt att neka en tull- och myntunion med Tyskland m.m.

Under riksdagsvalet i mars 1943 röstade inte mindre än 94 procent på de partier som förordade en samarbetspolitik med Tyskland. Sensommaren 1943 införde Tyskland militärt undantagstillstånd då man ansåg att danska regeringen varit ovillig att lösa de aggressioner som olagliga motståndsgrupper och andra motståndare till samarbetspolitiken riktade mot tyskar i landet.

Redan under invasionen hade Tyskland via nedsläppta flygblad utlovat att om Danmarks ledare upprätthåller ordningen i landet kommer Tyskland inte inverka på den danska friheten: ”Det är inte den tyska regeringens avsikt att skaffa sig en stödjepunkt i kampen mot England, den har uteslutande det mål att förhindra att Skandinavien blir slagfält för engelska krigsutvidgningar.”

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-04-09.


  • Publicerad:
    2016-04-09 04:47