SKÅNE. Just nu står ett 30-tal irakier utanför Migrationsverket i Malmö och demonstrerar för att sina landsmän ska få stanna i Sverige. De tänker inte heller avlägsna sig för än politikerna ändrar reglerna för tillfälliga uppehållstillstånd.

Irakier från hela landet är samlade utanför Migrationsverket i Malmö och demonstrerar för att man ska släppa på asylreglerna och bevilja fler irakier rätten att stanna i Sverige. Ett 30-tal personer, främst ”unga män”, befinner sig på platsen och är nu inne på sitt nionde dygn.

— Folk kommer inte att kunna åka tillbaka utan att riskera sina liv. Jag hoppas verkligen att Migrationsverket ser hur läget är i Irak och låter de som är i Sverige få stanna, säger Farazdaq Torres, som är talesperson från demonstranterna i Malmö.

Rebecca Bichis, som är sektionschef på Migrationsverket, säger att det är en fredlig demonstration som pågår samt att de har haft en dialog med demonstranterna.

Syftet med demonstrationen ska vara att visa sitt missnöje gällande hur lättvindigt Migrationsverket ser på läget i Irak, då de själva uppfattar läget vara så pass instabilt att det i nuläget skulle vara farligt att återvända till sitt hemland. Bichis hänvisade då till direktiven som de fått av sin rättsavdelning som gör bedömningen på hur läget i landet ser ut.

På plats finns även volontären Fatma Sadek, som ursprungligen är från Irak, och agerar tolk åt demonstranterna.

— Jag har varit här från dag ett och jag har träffat väldigt många familjer och har hört många berättelser. Jag hoppas Migrationsverket lyssnar och att de kan få hjälp för det är verkligen utsatta människor, säger hon.

Från och med i juli ifjol infördes en ny lag som gäller tre år framåt vilken begränsar asylsökandes möjligheter att få uppehållstillstånd och importera ytterligare landsmän som ”anhöriginvandrare”.

Farazdaq Torres hälsar att demonstranterna planerar på att stanna utanför Migrationsverket i Malmö tills politikerna ändrar reglerna gällande tillfälliga uppehållstillstånd.

Källa:
Irakier demonstrerar för att fler ska få stanna


  • Publicerad:
    2017-05-23 22:30