MELLANÖSTERN. En irakisk shiadominerad milis som varit avgörande i kampen mot islamistiska terrorister kräver att USA ska lämna landet eftersom att ”IS-ursäkten” nu är borta.

Hashd al-Sha’abi-soldater.

Den irakiska shiadominerade milisen Hashd al-Sha’abi, internationellt förkortad PMU, kräver nu att USA:s militära styrkor i Irak ska lämna landet. Detta eftersom att ”IS-ursäkten” nu är borta.

”Till USA:s utrikesminster: Era militära styrkor måste förbereda er på att lämna vårt hemland Irak omedelbart och utan uppskov nu när IS-elimineringsursäkten är borta” skrev milisen i ett Twitterinlägg.

Uttalandet kommer som ett direkt svar på att USA:s utrikesminister Rex Tillerson uppmanat ”iranska miliser” att ”åka hem och låta det irakiska folket återfå kontrollen”.

Problemet med Tillersons uttalande är att PMU:s soldater utgörs av irakier samt att PMU sponras av den irakiska staten och dessutom utgör en officiell del av dess försvar. Iran finansierar dock också milisen och har även deltagit i träningen av den.

Förutom PMU själva har även Iraks premiärminister Haider al-Abadi kritiserat Washingtons missinformerade utspel.

— Ingen part har rätt att blanda sig i irakiska angelägenheter, sa al-Abadi som också hyllade milisen som ”landets och regionens hopp”.

Källor:
Hashd al-Sha’abi commander calls for US forces withdrawal from Iraq
‘Go home:’ Tillerson urges Iran-backed militias to leave Iraq
Are Hashd Al Shaabi the ”Iranian militias” Tillerson asked to leave Iraq?


  • Publicerad:
    2017-10-25 06:00