UTRIKES. Iran har beslagtagit ett brittiskflaggat tankfartyg, då besättningen enligt iranierna brutit mot internationella lagar. Storbritannien hotar nu med ”allvarliga konsekvenser”.

Under gårdagen beslagtog iranska styrkor det brittiskregistrerade tankfartyget Stena Imperio i Hormuzsundet, något som nu kritiseras av Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt som hotar med ”allvarliga åtgärder”.

Hunt skriver på Twitter att ”Iran väljer en farlig väg bestående av olagligt och destabiliserande beteende efter Gibraltars lagliga omhändertagande av olja på väg till Syrien”.

Även försvarsminister Penny Mordaunt kritiserar det iranska beslagtagandet, som hon kallar ”fientligt”.

Det iranska väktarrådet har bekräftat att beslagtagandet av det brittiskflaggade skeppet skett som ett svar på det brittiska beslagtagandet av ett iranskt skepp vid Gibraltar. Den iranska nyhetsbyrån Fars hävdar att skeppet tagits i beslag då det brutit mot internationella lagar.

De 23 besättningsmedlemmar som befann sig på skeppet ska enligt Stena Bulks VD Erik Hånell efter omständigheterna må bra. Hånell menar också att det finns klara bevis för att skeppet inte befunnit sig på iranskt vatten.

Källa:
Storbritannien varnar Iran för ”allvarliga konsekvenser”


  • Publicerad:
    2019-07-20 21:20