UTRIKES. Ett krig mellan Iran och USA är nu närmare än på mycket länge.

Iran och USA är närmare ett krig än på mycket länge. För några dagar sedan sköt Iran ner en amerikansk spaningsdrönare av typen RQ-4A.

Drönaren flög enligt USA över internationellt vatten, medan Iran menar att den befann sig över deras territorium. Landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif gav till och med specifika koordinater för drönarens position.

Nedskjutningen är signifikant inte bara för att det är en direkt konfrontation länderna emellan, utan också för att RQ-4A är en mycket sofistikerad farkost. En enda sådan drönare kostar 123 miljoner dollar, har bredare vingspann än en Boeing 737, kan flyga så högt som 65 000 fot uppe i luften i 24 timmar, har högupplöst radar samt elektrooptisk/infraröd kamera för att ta bilder på långa avstånd. Denna sköt alltså Iran ner med en egentillverkad luftvärnsrobot.

Nedskjutningen kom bara veckor efter att andra amerikanska drönare – som kontinuerligt övervakar och utför utomrättsliga mord på människor runt om i framförallt Mellanöstern – skjutits ned alternativt fått retirera efter att ha attackerats av okända aktörer i närheten av Iran.

En amerikansk MQ-9-drönare som sköts ner av en rysk luftvärnsrobot tidigare under juni. Oklart vem som avfyrade den.

Iran har i efterhand dessutom självsäkert gått ut och sagt att de medvetet siktade in sig på det obemannade planet. Samtidigt ska nämligen ett bemannat plan med 35 amerikanska soldater ombord ha ackompanjerat drönaren. Trots dubbla varningar från iranska luftvärnet vände dock inte planen om.

— Det här planet äntrade också vårt luftrum och vi kunde ha attackerat det, men vi valde att inte göra det eftersom vårt syfte med att skjuta ner den amerikanska drönaren var att varna USA:s terroriststyrkor, sa det iranska Revolutionsgardets befälhavare över flygvapnet om händelsen.

Iran förbereder nu disciplinära åtgärder mot Förenade Arabemiraten, varifrån Teheran menar att drönare lyfte.

Som svar på att Iran försvarat sig ska USA:s president Donald Trump först ha beordrat en attack mot det antisionistiska landets radar- och robotställningar, något han sedan drog tillbaka. Utåt sett för att han fått information om att runt 150 personer skulle dö vid en attack, något han sa sig tycka var oproportionerligt.

USA är ansvariga för upptrappningen
Att USA ligger bakom eskaleringen i regionen är uppenbart. Redan under förra året drog sig Trump ur kärnavtalet med Iran, som syftade till att grundligt kontrollera att deras anrikning av uran inte användes till att skaffa kärnvapen. Detta i utbyte mot lättade sanktioner. USA drog sig alltså ur avtalet trots att detta även skrivits under av Kina, Ryssland och flera mäktiga EU-länder samt att oberoende organisationer bedyrat att Iran följer avtalet till punkt och pricka.

I stället utsätts återigen den islamiska republiken nu för hårda sanktioner – där USA till och med hotar länder som fortsatt att köpa Irans olja – som försvårat landets ekonomiska situation.

USA har den senaste tiden även trappat upp den militära närvaron nära Iran, med bland annat ditforslade hangarfartyg och bombplan, samt förmodligen styrt upp en av de sämsta falsk flaggattackerna i mannaminne mot två oljefartyg nära Irans kust, som nästan ingen i hela världen verkar ha gått på.

Vad som nu kommer att ske är inte helt lätt att förutse. Iran har, som väntat, inte böjt sig för amerikanska hot och sanktioner. Samtidigt har USA:s försök till regimskifte i Venezuela än så länge varit ett kapitalt misslyckande. Hur många fler misslyckanden tål egentligen världspolisen USA:s rykte?

Trump sa igår kväll att han inte vill se ett krig mot Iran men att ifall det ändå blir så, så kommer landet att ”utplånas”. Alternativet till krig, sa presidenten, är fortsatta sanktioner och en ”förlamad ekonomi”.

Iran å sin sida har sagt att ifall USA anfaller så kommer USA:s samt deras allierades intressen i regionen att gå upp i flammor.

Källor:
Iran downing of sophisticated drone to hurt US ’quite a lot’
Former NSA boss: ”We kill people based on metadata”
Trump cancels reports on civilian deaths in US drone strikes
Iran Summons UAE Representative Over Alleged Launch of US Spy Drone From its Territory – Reports
Iran refrained from hitting manned US plane accompanying downed drone, IRGC says
’There will be obliteration’: Trump says he doesn’t want war with Iran
Firing even one bullet at Iran will ‘set fire’ to US & allies, Iranian general warns


  • Publicerad:
    2019-06-22 15:55