GENERAL SOLEIMANI. Iran kräver åter att en order om gripande av Donald Trump och hans kumpaner utfärdas för mordet på Soleimani förra året. FN:s sändebud fördömer mordet i kraftfulla ordalag.

General Qassem Soleimani.

Det är den rättspolitiske talespersonen vid Irans domstolsmyndighet Gholam Hossein Esmaeili som nu tillkännagivit Irans krav på att Interpol arresterar 48 höga tjänstemän och politiker, som uppges vara på olika sätt inblandade i mordet på general Qassem Soleimani.

En av dessa – och den huvudanklagade – är USA:s president Donald Trump.

— En begäran om utfärdandet av en arresteringsorder för 48 personer involverade i avrättningen av martyren Soleimani … har överlämnats till Interpol, sade Esmaeili vid en presskonferens i Teheran på tisdagen.

Han tillade:

–Den muslimska republiken Iran är fast besluten att söka upp och bestraffa dem som beordrade och begick detta brott.

Interpol: ”Inte en formell arresteringsorder”
På Interpol betonar man att det här inte rör sig om någon formell arresteringsorder, utan snarare ”en förfrågan om internationellt polisarbete med syftet att lokalisera och tillfälligt gripa en person i väntan på … eventuella rättsliga åtgärder.

Även Irans underrättelseminister Mahmoud Alavi tog upp frågan på tisdagen och sade att Iran sammanställt 1000 sidor dokument riktade till Internationella Brottmålsdomstolen, där bevis presenteras för att statsterrorism begåtts mot general Soleimani.

Ministern utlovade även ”en kraftfull hämnd vid passande tillfälle”.

Det var den 3 januari 2020 som ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, general Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack, medan han besökte den irakiska huvudstaden Bagdad.

FN:s sändebud: ”Mordet olagligt – och en spik i kistan för internationell rätt”
På årsdagen av mordet beskrev Agnes Callamard, FN: s speciella sändebud för utomrättsliga, summariska eller godtyckliga avrättningar, på Twitter mordet som ”olagligt” och som ”en spik i kistan för internationell rätt”.

Iran efterfrågade redan i juni förra året Interpols hjälp med att arrestera Donald Trump och 35 andra höga tjänstemän och politiker ”för misstankar om mord och terrorism”.

Interpol avslog emellertid begäran och citerade härvid organisationens konstitution vilken förbjuder dem att genomföra ”någon intervention eller annan handling av politisk, militär, religiös eller raslig karaktär.”

Flera iranska tjänstemän och politiker, inklusive president Hassan Rouhani, har upprepade gånger utlovat hämnd för avrättningen av general Soleimani.

Donald Trump väntas lämna Vita Huset den 20 januari och Iran har uttryckt hopp om att slutet på hans presidentskap kan innebära att han ställs inför rätta.


  • Publicerad:
    2021-01-06 07:00