Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Iran utlovar “gruvlig hämnd” efter sionistiskt mord på nationalhjälten Soleimani

Av Redaktionen, 2020-01-03
redaktionen@nordfront.se

UTRIKES. Efter det amerikanska mordet på Qassem Soleimani svarar Iran med löften om ”gruvlig hämnd”. Många förutspår nu en storkonflikt i Mellanöstern med Iran i centrum.

Qassem Soleimani var något av en antisionistisk rockstjärna i Mellanöstern.

På order av USA:s president Donald Trump mördades ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds Qassem Soleimani under natten till fredagen. Soleimani befann sig för tillfället i Irak där han mötte ledare för de shiamuslimska miliser som såg till att Islamiska staten stoppades i landet. I attacken mot Soleimani, som skeddde med stridshelikoptrar, dödades ytterligare ett tiotal personer, bland annat den irakiska shia-milisgruppen Hashd al-Shaabis ledare Abu Mahdi al-Muhandi.

LÄS MER: Iranska generalen Qasem Soleimani dödad i amerikansk raketattack

Soleimani är något av en nationalhjälte i Iran, då han ledde den irakisk-iranska allians som 2015 jagade ut IS från Tikrit, som var en av terrorsektens främsta fästen i landet. Men Soleimani var inte bara populär i Iran utan kom att bli en slags rockstjärna för alla Mellanösterns shiamuslimer och en symbol för deras kamp mot den amerikansk-sionistiska imperialismen.

LÄS ÄVEN: Mosaiken Mellanöstern – Nordfront reder ut sörjan

”För Mellanösterns shiamuslimer är han James Bond, Erwin Rommel och Lady Gaga sammanslaget”, beskrev exempelvis CIA-analytikern Kenneth Pollack Soleimani när Times skulle sammanställa världens mest inflytelserika människor 2017.

I ett berömt uttalande från 2018 hånade Soleimani USA:s misslyckade krig och menade att det är Iran som kommer att avsluta en eventuell väpnad konflikt mellan länderna.

— Vi befinner oss nära er där ni inte ens kan ana. Vi är en nation av martyrer, imam Hosseins nation […], vi är redo […], ni må komma att starta detta krig, men vi kommer att avsluta det, sa han bland annat.

Iran utlovar nu hämnd för mordet på Soleimani. I ett uttalande säger Irans högste ledare Ali Khamenei att ”hämnd väntar de förbrytare som befläckat sina händer med blod” och att attacken bara kommer att dubblera Irans motstånd mot sina rivaler i regionen.

Irans försvarsminister Amir Hatami har utlovat en ”gruvlig hämnd” för mordet på Soleimani.

— Vi kommer att hämnas på alla inblandade och ansvariga för lönnmordet på honom, säger Hatami i ett uttalande.

I en tweet från en av Khameneis främsta rådgivare, Mohsen Rezaee, skriver han att’ ”martyren Qassem Soeimani har anslutit sig till sina martyrbröder, men vi kommer att ta gruvlig hämnd på Amerika”.

Även i Irak upprörs man över attacken. En talesperson för Hashd al-Shaabi säger i ett uttalande att ”den amerikanska och israeliska fienden är ansvarig för dödandet av krigarna Abu Mahdi al-Muhandis och Qassem Soleimani”.

Amerikanska marinkårssoldater passade under attacken också på att kidnappa två ledare för irakiska shia-miliser. Det återstår att se vilka konsekvenser den amerikanska attacken mot Mellanösterns antisionistiska falang kommer att få.

Källor:
‘Act of international terrorism’: Iran vows ‘vigorous revenge’ on US after Quds Force chief killed in US airstrike
Iran Quds Force commander killed in US strike on convoy at Baghdad airport
’He is James Bond, Rommel and Lady Gaga rolled into one’: Soleimani was featured in Time magazine’s 100 most influential people


  • Publicerad:
    2020-01-03 14:59