UTRIKES. En iransk journalist åtalas igen efter att hon nyligen blivit utsläppt. Enligt iranska myndigheter försökte hon för över fem år sedan utbilda personer som vill störta det iranska ledarskapet och rekrytera människor till den brittiska underrättelsetjänsten.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe är gift med en brittisk man och har barn med denne. Hon har suttit i fängelse i fem år för att ha försökt störta det iranska ledarskapet. Hon jobbade då som projektledare för Thomson Reuters-stiftelsen som äger nyhetsbyrån Reuters.

Iran åtalade henne för att hon arbetat med att försöka starta upp organisationer och utbilda personer runtom i världen som önskar regimskifte i Iran och för att ha spionerat mot nationen. Enligt iranska myndigheter har de bevis för att Zaghari-Ratcliffe har åkt runt i Iran som journalist och försökt rekrytera människor till den brittiska underrättelsetjänsten. Efter en semesterresa i Iran fängslades hon och blev dömd till fem års fängelse för hennes inblandning i dessa aktiviteter. Hon blev släppt från fängelset under coronapandemin och fick istället husarrest.

Nu åtalas hon igen. Åtalet bygger på en intervju utanför den iranska ambassaden i London till BBC.

När Boris Johnson pratade med den iranska presidenten Hassan Rouhani under onsdagen, påpekade han att Zaghari-Ratcliffe måste tillåtas resa hem. Rouhani frågade under samtalet när Storbritannien hade tänkt att betala av sin skuld på 400 miljoner pund. En skuld som uppkommit efter en vapenaffär när shahen av Iran styrde på 70-talet. Detta skriver Reuters.


  • Publicerad:
    2021-03-14 17:40