IRLAND. De boende i Lisdoonvarna röstade nej till ett asylboende med de förkrossande siffrorna 197 mot 15. Men omröstningen slås nu ner av den irländska regeringen.

Det var i mitten av februari som invånarna i den lilla byn Lisdoonvarna fick veta att politikerna hade planer på att göra ett hotell i byn till ett asylboende. 115 asylsökare skulle komma till den f.d. kurorten, med sina cirka 300 invånare som bor där året om (800 personer under högsäsong).

Trots att politikerna in i det sista hemlighöll planerna för lokalborna så samlade sig Lisdoonvarna och gick till motattack. Efter mycket om och men tvingade man till sig en folkomröstning som ägde rum den 28 februari. 225 bybor deltog på mötet, som pågick i 7 timmar, för att sedan rösta om man ville ha asylboendet. Förkrossade 197 mot 15 röstade nej.

En vecka senare, den 7 mars, fick byborna veta att hotellägaren, med en historia av andra skumraskaffärer, skrivit under kontraktet om att använda hotellet till ett asylboende. Irländska justitiedepartementet har sedan dess gått ut och sagt att omröstningen inte har någon lagstadgad status.

Lyssna nedan på bybon Gerry Kinneavy när han berättar om hur hela Lisdoonvarna förenade sig:


  • Publicerad:
    2018-03-24 16:50