INRIKES. De tre misstänkta terrorister som anhållits i veckan har nu häktats för förberedelse till terroristbrott. Samtidigt framkommer att den misstänkte islamisten från Strömsund hyllat IS, och att Akilov som misstänks för IS-attacken på Drottninggatan hyllat Strömsunds nedskjutne islamistledare.

De tre män som suttit anhållna sedan i måndags har häktats på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Terroristbrotten ska ha planerats i bland annat Strömsund, under tiden 1 juli 2017 och 30 april 2018.

På den krypterade chattappen Telegram använder den misstänka terroristen från Strömsund Islamiska statens symbol. Syftet antas vara att presentera sig som anhängare av terrororganisationen.

Samtidigt har det avslöjats att Rakhmat Akilov, som misstänks för IS-attacken på Drottninggatan i Stockholm, som asylskäl uppgav att han stött Strömsunds islamistledare Obid Nazarov. Akilov har vid flera tillfällen spridit propaganda från just Islamska staten.

Nazarov var själv efterlyst av Interpol för terrorrelaterade brott, men fick trots det, eller på grund av det, en fristad i Sverige. 2012 sköts han i huvudet utanför sin bostad i Strömsund, enligt många bedömare på order av Uzbekistans säkerhetstjänst.

Islamisternas representanter i Strömsund förnekar dock själva alla kopplingar till Islamiska Staten.

SVT sprider USA:s propaganda om islamisterna
Statliga SVT har liksom en rad andra regimmedier spridit desinformation från TT om situationen i Strömsund. Detta genom att lyfta fram ”experten” Sirojiddin Tolibov, som menar att Islamiska staten inte är kopplade till religiös islam.

Tolibov är egentligen ”journalist” på CIA-kopplade propagandaorganet Radio Free Europe, som efter Sovjets fall bytt namn till Radio Liberty och nu jobbar gentemot muslimska länder. Sammanfattat går propagandan ut på att stödja sunni-islamister och homosexuella mot Ryssland och Iran.

Saxat från Wikipedia:

Radio Free Europe (RFE) och Radio Liberty är radionätverk finansierade av USA med mål att sprida USA-vänlig propaganda

[…]

Radio Free Europe finansierades av CIA fram till 1972, därefter direkt av kongressen.

Det är talande att SVT och så kallat ”svensk” media alltid hänvisar till just Radio Free Europe/Radio Liberty när det gäller islamister i Centralasien. Enligt deras logik ska Strömsundsborna inte vara rädda för Strömsunds IS-terrorister, utan för Ryssland som flygbombar terroristerna.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-05-05 10:00