ITALIEN/KOSVO. Fyra personer har gripits i Italien och Kosvo misstänkta för att tillhöra en jihadistcell som spridit propaganda och hotelser mot påven.

I norra Italien har en makedonsk man och två kosovoalbaner häktats medan en fjärde person arresterades i Kosovo. Myndigheterna där menar att de gripna personernas budskap har lockat många jihadister till Syrien och Irak.

— Vi uppskattar att omkring 300 personer från Kosovo har rest dit, säger Luan Keka från Kosovos säkerhetspolis.

Den man som greps i Kosovo påstås ha stridserfarenheter utomlands. Polisen tror dock inte att de misstänkta, som aktivt propagerat för jihadism på nätet, varit inblandade i några specifika aktioner.

— De har hotat påven, firat de senaste attackerna i Paris samt hotar USA:s förre ambassadör i Kosovo, säger Carmine Esposito, polischef i staden Brescia.

Ett av gruppens meddelanden ska ha lytt: ”Kom ihåg, det kommer inte bli någon ny påve efter den här. Det här kommer bli den sista”.

Enligt den italienska polisen så är alla fyra misstänkta för att ha ”uppmuntrat till terrorism och rashat”

Italien har också ökat sina kontroller av suspekta islamister efter attackerna i Paris den 13 november då över 120 människor dödades och flera hundratals personer skadades.

Källa:
Four arrested in Italy and Kosovo after ‘threats to Pope’


  • Publicerad:
    2015-12-02 20:05