TERRORISM. Islamska extremister bakom organisationen Islamska staten breder ut sig över världen och uppges nu vara beredda på att begå terrorbrott även i asien.

Den USA-understödda gruppen har gjort sig känd för brutala massavrättningar.

Den USA-understödda gruppen har gjort sig känd för brutala massavrättningar.

Den av troende extremister ledda organisationen Islamska staten och deras idé om ett nytt kalifat har nu vunnit anhängare även i asien. IS har sedan tidigare haft sina starkaste fästen i Irak och Syrien.

Enligt tidningen South China Morning varnar säkerhetsexperter och polis om att IS anhängare nu är beredda att utföra terrordåd även i sydostasien. Bakom hoten står bland annat radikala muslimer i Malaysia och Indonesien där de vill störta regeringen.

− Men de har också diskuterat möjligheten att planera angrepp mot ett diskotek, liksom barer i Kuala Lumpur plus ett Carlsberg-bryggeri i Petaling Jaya (En förstad till Kula Lumpur. Red), säger Ayub Khan, ett högre befäl inom den malaysiska antiterrorenheten.

De senaste sju månaderna har runt 19 personer anhållits misstänkta för förberedelse till terrorbrott bara i Malaysia.

Enligt uppgifter har runt 20 personer anslutit sig till IS:s styrkor i Syrien för att göra så kallad jihad, något som även är vanligt bland muslimer boendes i Sverige. Av de tjugotalet personerna ska minst en ha sprängt sig i en självmordsattack. Siffran för Indonesien är högre och där har minst 56 personer åkt till Syrien för att strida.

Nu räds man att de personer som återvänder från Syrien inte bara är tränade soldater utan att de även har skaffat sig ett kontaktnät inom extremistiska kretsar.

− Det är precis som med veteranerna från krigen i Afghanistan, säger Noor Huda Ismail som är indonesisk expert på terroristbekämpning

− Lockelsen är tillkännagivandet av ett islamiskt kalifat, som av några muslimer ses som förverkligandet av profetian att en ny islamisk ordning ska uppstå varje hundrade år, avslutar han.

Källa:
IS planerade terrorangrepp på Carlsberg


  • Publicerad:
    2014-08-12 21:15