STOCKHOLM. I vanliga fall brukar muslimer kärleksbombas när någon muslim utfört något terrordåd. Men tydligen funkar det även när muslimer utsatts för en attack – åtminstone om man ska tro 1 500 vänsteraktivister som bildade en ”kärleksmur” runt Stockholms moské under fredagsbönen.

En vecka efter moskéskjutningarna i Nya Zeeland anordnar en grupp islamvänner – under ledning av juden Mattias Schain – en så kallad kärleksmanifestation utanför Stockholms moské. När moskéförsamlingens medlemmar anlände till fredagsbönen möttes det av över tusen människor som bildat en mänsklig mur runt det muslimska templet.

— Vad fint! Så skönt, utbrast muslimen Qoran Noor till Aftonbladet när hon kom till platsen.

— Det visar att det fortfarande finns solidaritet, hopp och medmänsklighet i den här tiden av extremism och islamofobi.

Initativtagaren Mattias Schain berättar för Aftonbladet:

— Efter attentatet mot synagogan i Köpenhamn 2015 ordnade muslimer en sådan här kedja runt synagogan i Oslo. Det betydde mycket för mig och lindrade känslan av utsatthet. När detta nu hände i Christchurch ville jag försöka ge tillbaka den känslan till Stockholms muslimer.

På plats ska Svenska kyrkan ha funnits representerad, likväl som judiska och katolska samfund. Dessutom rastafariministern Amanda Lind (MP) och vänsterextremisten Mathias Wåg.

— Jag tycker att det är viktigt att vara här och visa min solidaritet med muslimer som blev direkt drabbade av det fasansfulla terrordådet, men också visa att hot, hat och våld aldrig är okej. Vi måste stå upp för religionsfrihet och demokrati och för vårt öppna samhälle. Det är väldigt fint att se hur många som är här i dag för att visa det, säger Amanda Lind till Aftonbladet.

”En ring i solidaritet kring Stockholmsmoskéns fredagsbön, mot den ökande islamofobin”, skriver en nöjd Mathias Wåg på Twitter.

Källa:
Mänsklig ring kring moské vid fredagsbönen


  • Publicerad:
    2019-03-22 18:30