ISLAND. Nyligen beslöt Islands högsta domstol att fyra före detta bankirer ska fängslas för att på olaglig väg ha lånat ut pengar samt sålt andelar av banken Kaupthing till en shejk från Qatar.

Det var under torsdagen som Islands högsta domstol beslöt att fängsla fyra före detta bankirer från den isländska banken Kaupthing. Anledningen är att de i hemlighet ska ha sålt andelar av banken till en shejk från Qatar. Banken ska först ha lånat ut pengar till shejken som senare använde pengarna till att köpa andelar av samma bank som lånade ut pengarna från första början.

Kaupthing meddelade inte om köpet förrän bara några veckor innan den ekonomiska kollapsen i landet 2008. Shejk Mohammed Bin Khalifa Bin Hamad al-Thanis köp på 5,1 procent av banken sågs som ett försök av Kaupthing att öka sina kunders förtroende för banken. För detta har nu de fyra bankirerna dömts till fängelsestraff av Islands högsta domstol.

Straffen ses som några av de strängaste gällande ekonomiska bedrägerier i Islands historia. Bankirerna dömdes till mellan fyra och fem och ett halvt års fängelse var. De döms även till att betala sina egna rättegångskostnader som uppgår till 82 miljoner isländska kronur eller cirka 670 000 dollar.

Källa:
Island fängslar före detta Kaupthing-bankirer


  • Publicerad:
    2015-02-14 00:10