ISLAND. De som har föreställt Island som ett nordiskt, mångkulturfritt paradis får nu tänka om. Nu får landet sin första moské som ska byggas i Reykjavik.

island

Det var i förra veckan som kommunstyrelsen fattade beslutet att bygga en moské i stadssdelen Sogamýri i östra Reykjavik. Moskén, som är landets första, kommer att ha en nio meter hög minaret, vara på 800 kvadratmeter och ska vara klar nästa år.

På Island, som sedan tidigare är känd för att värna den egna kulturen och det egna språket, har politikernas beslut mött motstånd. En av dem som uttalat sig är förre borgmästaren i Reykjavik, Ólafur F. Magnússon, som i en debattartikel i Morgunbla∂i∂ skriver att bygget ”kan vara farligt för vår kultur och nationella säkerhet”.

Istället för en moské vill Magnússon att ett tempel för de nordiska gudarna byggs på platsen: ”En sådan kulturell pärla skulle bringa glädje till majoriteten av stadens invånare, liksom andra islänningar, och skulle inte vara lika malplacerad som en moské.”

Fakta: Invandring på Island

På Island uppges ungefär tio procent av invånarna vara invandrare och av dem är 694 praktiserande muslimer i någon av de två muslimska organisationerna. En stor utomeuropeisk invandrargrupp är från Filippinerna medan den största europeiska gruppen är polacker. Det lär även finnas en del judar på Island, även om många av dem bytt sina namn för att smälta in. Under den allierade ockupationen av Island kom 2000 judar till Island, främst via den brittiska armén, och en judisk kongregation byggdes upp på Nato-basen i Keflavik som leddes av en rabbi från USA.

Källor:
Mosque To Be Built In Sogamýri
A Mosque in Reykjavík Threatens Icelandic Culture


  • Publicerad:
    2013-07-11 19:19