ISRAEL Under natten till onsdagen stormade israeliska styrkor sjukhuset al-Shifa i Gaza, som man påstår varit en ”kommandocentral för Hamas”. Men de bilder som sionisterna nu sprider från sjukhuset som ”bevis” har blivit starkt ifrågasatta.

Under tisdagen omringade israeliska styrkor sjukhuset al-Shifa, som är Gazas största medicinska anläggning. Till omvärlden motiverade Israel ännu en militär operation mot ett sjukhus med att al-Shifa i själva verket var en kommandocentral för Hamas, med tunnelsystem och bunkrar.

Enligt flera vittnesrapporter körde israeliska stridsvagnar under natten till onsdagen in på sjukhusområdet. Samtidigt ropade israeliska soldater ”Rör er inte!” när man besköt sjukhuset.

Till BBC berättade den palestinska journalisten Khader Al-Zaanoun:

— Soldaterna kastade en rökbomb som fick folk att kvävas. Jag såg soldaterna gå in i kirurgavdelningen, sa han innan samtalet bröts med den brittiska tv-kanalen.

Till CNN sa Al-Zaanoun att sex stridsvagnar och minst 100 soldater intog sjukhuset. I ett uttalande på X skrev IDF att det handlar om en ”riktad precisionsinsats mot ett specifikt område” på sjukhuset.

Israelerna har också publicerat ett filmklipp där soldater hissar sioniststatens flagga på sjukhuset tak för att symbolisera erövringen.

Snart kom också bilder att publiceras med ”bevis” för att Hamas använt al-Shifa som en kommandocentral – något som den palestinska motståndsrörelsen avfärdat som ”fortsatta lögner och billig propaganda som Israel använder för att rättfärdiga sina förbrytelser med syfte att förstöra Gazas hälsosektor”. Men flera bedömare har ifrågasatt trovärdigheten i bilderna.

Istället för att visa upp de tunnlar och bunkrar som israelerna påstår att Hamas har opererat från under sjukhuset har politikeri Tel Aviv spridit desinformation, bland annat i form av ett videoklipp där ett bunkersystem i Sverige utforskas av en Youtuber.

Likudpolitikern Edy Cohen påstår exempelvis på X att klippet visar hur ”våra soldater är inne i Hamas tunnlar”, Inlägget har kompletterats med en faktaruta som berättar vad klippet visar i verkligheten.

Enligt The Guardian påstår IDF att de funnit ”vapen och annan terrorinfrastruktur” på sjukhuset och att ”konkret bevisning på att Hamasterrorister använd al-Shifasjukhuset som ett terrorhögkvarter” kommer att presenteras vid ett ”senare tillfälle”.