UTRIKES. Hackare har nu läckt information angående Israels misstänkta kärnvapenarsenal. I mejlkonversationen mellan USA:s före detta utrikesminister och en vän till honom så framgår det att Israel har 200 kärnvapen riktade mot Iran.

colin-powell

USA:s före detta utrikesminister Collin Powell.

Det har länge funnits misstankar om att den judiska staten Israel har tillgång till kärnvapen. Israel har dock aldrig erkänt att man har en kärnvapenarsenal men enligt nyligen läckt information så framgår det att Israel troligtvis har en arsenal av kärnvapen och att 200 av dessa är riktade mot Iran.

Informationen kommer från en mejlkonversation (som går att läsa här) mellan USA:s före detta utrikesminister Collin Powell och en vän till honom som har läckts ut av hackare från DCLeaks. En hemsida som anklagas för att ha samröre med den ryska underrättelsetjänsten. Powell är en republikansk politiker och en pensionerad general i den amerikanska armén. Han har tidigare även varit nationell säkerhetsrådgivare och försvarsstabschef.

Powells talesperson hävdar att han enbart refererat till offentliga uppskattningar om Israels kärnvapenkapacitet och att han aldrig haft tillgång till hemligstämplad information under sin tid som försvarsstabschef. Många bedömare gör gällande att Israel har 400 kärnvapen, inte 200.

— General Powell har inte briefats eller fått kunskap från amerikanska källor om existensen eller storleken på en israelisk kärnvapenkapacitet. Liksom många andra tror han att det kan finnas en kapacitet och i öppna källor har det spekulerats om 200, påstår Powells talesperson.

Den läckta mejlkonversationen mellan Powell och hans affärskompanjon och vän Jeffrey Leeds handlar främst om det tal som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll i mars inför den amerikanska kongressen där han påstod att Iran utgör ett ”hot mot världsfreden”. I mejlet till Leeds skriver Powell bland annat:

Iranierna kan inte använda ett [kärnvapen] om de till slut bygger ett. Pojkarna i Iran vet att Israel har 200, alla riktade mot Teheran, och vi har tusentals.

Enligt Powell skulle kärnvapnen kunna användas eftersom varken diplomati eller sanktioner räcker:

De [iranierna] säger, och det helt korrekt, att de har all rätt att anrika [uran] för energi. Ryssarna hjälpte dem bygga en kärnreraktor vid Bushehr. Kan inte få tillstånd tillräckligt många sanktioner för att knäcka dem. Mycket bs [skitprat] om hela utvecklingen.

Förhandlarna kan inte nå tillräckliga resultat […] Jag har talat offentligt om både Nordkorea och Iran. Vi bombar sönder den enda sak de bryr sig om – regimens överlevnad. Var, hur skulle de kunna testa ens en enda?

I ett av mejlen skrev Powell också att presidentkandidaten Donald Trump är ”en skam för nationen”.

Både Israels och USA:s utrikesdepartement vill inte kommentera den läckta mejlkonversationen.

Källa:
DC Leaks – Collin Powells mejlkonversation


  • Publicerad:
    2016-09-17 17:35