GENÉVE. I veckan blev Israel den första utomeuropeiska fullvärdiga medlemmen av CERN, the Center of European Nuclear Research, efter ett enhälligt beslut från organisationens styrelse.

I torsdags valdes Israel enhälligt in i CERN och blev således den första utomeuropeiska nationen representerad i organisationen.

CERN, som ligger i Schweiz vid den franska gränsen, är världens största center för forskning om atompartiklar. Laboratoriet är känt för sin gigantiska partikelacceleratoranläggning kallad the Large Hadron Collider.

Israeliska forskare har samarbetat med CERN under många år, bland annat i projekt som involverar partikelacceleratorn. Sedan 2011 har Israel varit en förbunden medlem till organisationen vilket är ett förstadium för att kunna erhålla fullvärdigt medlemskap.

— Detta är ett väldigt speciellt ögonblick för israelisk forskning och Israel, kommenterade Eliezer Rabinovici från israeliska Science’s National Committee for High Energy Physics. Han uttryckte även glädje åt att Israel nu har tillgång till några av världens mest avancerade infrastrukturer.

Källa:
Israel voted full member of CERN, first non-European country to be admitted


  • Publicerad:
    2013-12-15 23:00