MELLANÖSTERN. Israel har ändrat sina lagar för att fler judar ska kunna beväpna sig. Syftet sägs vara att stävja ”ensamvargsattacker” från palestinier.

I USA är det huvudsakligen judiska organisationer som via lobbyarbete kämpar för att avväpna amerikanska medborgare. I den judiska staten Israel är politiken den motsatta: Landet har ändrat sina lagar för att fler medborgare ska kunna ansöka om vapenlicens och beväpna sig.

Syftet sägs vara att möta hotet från palestinier som utför individuella vapen- och sprängdåd i Israel riktade mot judar, meddelar Israels minister för offentlig säkerhet, juden Gilad Erdan.

Beskedet som kom i måndags innebär att upp till 600 000 fler judar blir berättigade att beväpna sig efter licensansökan, även om en annan källa inom säkerhetsministeriet uppskattar att bara 35 000 personer kommer att vara intresserade av att söka sådan vapenlicens.

Vill själv tona ned betydelsen av den nyinförda lagen

Erdan vill tona ned betydelsen av den nya lagen och motsätter sig jämförelser med USA, där 15 549 människor mördades i skottlossning under 2017, exklusive självmorden.

— Det finns ingen avsikt att nå en liknande situation som i USA. Här gör vi bakgrundskontroller på människors historik, deras hälsa inklusive mental hälsa. Man måste ha tillstånd både från hälsoministeriet och från polismyndigheten, sade Erdan i israelisk radio på tisdagen.

Den nya lagen medger att alla som har fått vapenträning i armén kan ansöka om vapenlicens. Men de flesta judiska israeler, inklusive kvinnor, har värnplikt när de har fyllt 18 år. Även om en minoritet av alla värnpliktiga får vapenträning, är det få av kommande presumtiva licensansökande som måste ta sig besväret att genomgå en frivillig vapenutbildning för att få lov att ansöka om vapen.

— Ju fler civila som är tränade i att möta ensamma [palestinska] terrorister, desto större är chanserna att motverka [sådana] attacker och minimera dödsoffer, sade Erdan i sitt uttalande.

En apartheidlag som hotar kvinnor och barn

Juden Michal Rozin från Meretzpartiet säger att de nya reglerna inte minskar risken för terrorattacker men istället ”tydligt ökar risken för kvinnors och barns liv” i hemfridsbrott.

Den nya lagen är som många andra lagar i den judiska terrorstaten Israel en apartheidlag. Inga araber väntas komma att beviljas vapenlicens.

Källa:
Israel gun law change ‘will help thwart lone-wolf terror attacks’


  • Publicerad:
    2018-08-22 20:15