UTRIKES. Israel erkänner att man haft hemliga samtal med Saudiarabien om att länderna ska samarbeta för att minska Irans inflytande i regionen.

Förra veckan avslöjade israeliska Channel 10 att israeliska diplomater fick i uppdrag utöva påtryckningar mot Saudiarabien så att de skulle vända sig mot Iran i samband med att Libanons premiärminister Saad al-Hariri valde att avgå. al-Hariri uppgav att han avgick som Libanons premiärminister eftersom han kände sig hotad av Iranstödda Hizbollah. al-Hariri flög senare till Saudiarabien och är nu i Frankrike.

Hizbollah har anklagat Saudiarabien och Israel för att ligga bakom al-Hariris avgång. Även Iran har kritiserat Saudiarabien och Israel.

Under helgen erkände Israels energiminister Yuval Steinitz att landet haft diplomatiska kontakter med Saudiarabien och flera andra “moderata muslimska” länder i regionen. Även den israeliske försvarschefen Gadi Eizenkot har sagt att Israel är öppna för att dela underrättelseuppgifter med Saudiarabien för att minska Irans inflytande.

Källa:
Israeli minister reveals covert contacts with Saudi Arabia


  • Publicerad:
    2017-11-20 09:15