JERUSALEM. Meteorfestivalen i Israel var tänkt att attrahera indierockgrupper från hela världen. Istället bojkottades den av cirka 20 band som var planerade att delta.

Lana Del Rey bojkottar Israel. Foto: Peter Cruise. (CC BY 2.0

Meteorfestivalen i Israel lanserades som en ”Woodstock-liknande musikresa som överskrider gränser och förvrider tid och rum”. Men istället för att bli en intressant festival, drog sig cirka 20 akter ur evenemanget, inklusive det största dragplåstret Lana Del Rey som i ett meddelande till festivalledningen ”skjuter upp” sin medverkan tills hon kan uppträda inför både israeler och palestinier samtidigt.

Rockbandet of Montreal som tidigare har uppträtt i Israel meddelar på Facebook:

”Nu är inte tid för eskapism och firande. Nu är tid för aktivism och protester mot Israels apartheid, Israels ockupation av Västbanken och de vidriga brott mot mänskliga rättigheter som de israeliska styrkorna på Gaza utför varje dag.”

Israeliska Jerusalem Post skyller det inträffade på BDS, en internationell bojkottkampanj ledd av palestinska intressen. BDS är en icke-våldsförespråkande kampanj som startades år 2005. Den uppmanar till bojkotter, desinvesteringar och sanktioner mot israelisk företagsverksamhet, kulturella institutioner och universitet.

BDS vill även få ett slut på Israels ockupation av landområden som de tog när de anföll sina grannländer i sexdagarskriget 1967 och kräver att miljontals palestinska flyktingar ska få återvända hem, inklusive de yngre generationer som har tvingats leva i exil sedan judarna genom FN och de allierade segrarmakterna konstruerade staten Israel 1948.

Festivalfiaskot kallas succé i pressen

Enligt tidningen förvandlades festivalen som skulle hållas i ett lantligt område vid en kibbutz till ett ”slagfält” mellan Israel och bojkottrörelsen, som enligt Jerusalem Post syftar till att bryta Israels styre över palestinierna. Ändå hävdar tidningen att Meteorfestivalen blev en succé med tusentals glada besökare.

Den palestinska analytikern Diana Buttu säger att det inträffade speglar den växande internationella oppositionen bland unga människor mot Israels politik.

Att skylla på BDS för artisternas bojkott fråntar dock artisterna ett erkännande att de är fullkomligt kapabla att själva fatta politiska beslut, även om Omar Barghouti som är en av grundarna till BDS-rörelsen tar på sig äran för att ha lyckats påverka Meteorfestivalen. Men tidigare i år har till exempel den judiska skådespelaren Natalie Portman med dubbelt medborgarskap vägrat delta i israeliska evenemang. Portman kritiserades av företrädare för både israelisk militär och regering för ”landsförräderi” när hon öppet deklarerade att hon vägrade ta emot det israeliska Genesis-priset eftersom hon starkt opponerade sig mot Israels våldsamma attacker på palestinier i våras.

Nästa mål: att flytta melodifestivalen

Israels TV-nätverk KAN betalade inte avgiften för 2019 års ESC till Eurovisionen. Men Finansdepartementet in och garanterade ett lån för att den kommande festivalens propagandavärde inte ska gå förlorat.

BDS har som mål att nästa år flytta EU:s ESC, i folkmun kallad melodifestivalen, från Israel till ett annat land. Under ledning av Roger Waters som var rockgruppen Pink Floyds frontfigur mellan 1976 och 1985, signerade ett flertal tunga europeiska artister i början av september ett brev som uppmanar till att ESC ska flyttas.

— Om Israel får stå värd för melodifestivalen, och detta är fortfarande högst osäkert, skulle det ”konst-tvätta” (art-wash) Israels ockupationsregim och deras apartheid, säger Barghouti.

Det finns artister verksamma i väst som går emot Roger Waters’ uppmaning att bojkotta Israel, bland andra Nick Cave. Han säger att han har två skäl att resa till Israel på sin turné: att musiker inte ska låta sig tystas, bli mobbade och censurerade samt att han älskar Israel och dess folk.

Musikproducenten och videokonstnären Brian Eno påpekar i ett svar att det inte handlar om censur av artister:

BDS’ argument är enkelt: Israel har konsekvent — och frikostigt — använt kulturellt utbyte som en form av hasbara (propaganda) för att förbättra bilden av landet utomlands och för, med en utrikesministers ord ’visa upp Israels vackrare ansikte’. BDS-kampanjen ber bara artister att inte delta i den propagandakampanjen.

Den finske filmregissören Aki Kaurismäki svarar Cave på ett mer lakoniskt sätt:

Vi är alla fria utom de som är slavar.

Källor:
Israeli music scene jolted by international boycott movement
Artists respond to Nick Cave’s comments
Eurovision 2019 to be held in Israel as KAN takes out loan


  • Publicerad:
    2018-09-17 18:35