”INBÖRDESKRIGET” I SYRIEN. Israel bekräftar att man har anfallit Syrien nästan dagligen i flera år. ”Inget som Syrien eller Iran kan göra något åt!” säger IDF:s personalchef Gadi Esienkot hånfullt.

Israels president Benjamin Netanyahu.

— Raden av attacker den senaste tiden visar att vi är mer beslutsamma än någonsin att agera mot Iran i Syrien, precis som vi lovat, sade Israels premiärminister Benajmin Netanyahu i ett regeringssammanträde på söndagen.

Netanyahu och hans regering bekräftar sällan officiellt attacker mot sina fiendeländer men nu säger han att Israel har attackerat mål i Syrien ”hundratals gånger”.

Syriska nyhetsbyrån Sana har rapporterat att den syriska militären skjutit ner israeliska robotar, men att en syrisk lagerlokal träffats i Israels flyganfall.

Den avgående personalchefen för Israels försvarsmakt (IDF) Gadi Eisenkot, som går i pension nästa vecka säger ännu mer: Han erkänner att Israel har bombat Syrien nästan ”dagligen” under flera års tid, i en långsiktig militär kampanj mot mål i Syrien.

Både Netanyahu och Eisenkot talar om att det främst handlar om att bekämpa Irans militära upprustning i Syrien.

Enbart under året 2018 släppte Israel cirka 2 000 bomber mot mål i Syrien, mål som påstås ”ha kopplingar” till Iran, sde Eisenkot till den judiska tidningen The New York Times.

— Vi slog mot tusentals mål utan att ta på oss ansvaret eller be om erkännande för det, sade Eisenkot.

Syriens regering anklagar ofta den judiska staten för att konstant kränka landets suveränitet och att de de hjälper terroristerna som attackerar de syriska regeringsstyrkorna genom sina räder över syriskt luftrum. Eisenkot erkänner att detta pågår men att Israels attacker är berättigade.

— I vilket fall kan  varken Damaskus eller Teheran göra något åt det, säger Eisenkot.

Källor:
‘We struck thousands of targets’: IDF chief of staff on Israel’s ‘near-daily’ strikes in Syria
Israel bekräftar attack i Syrien


  • Publicerad:
    2019-01-13 20:20