ISRAEL. Israels regering har misslyckats med att förlänga den lag som tidigare har försvårat anhöriginvandring från Palestina. Utrikesministern Yair Lapid försvarar lagen med att Israel måste ha en judisk majoritet.

Genrebild Israel. Foto: CC public domain.

Israels nya regering – med premiärminister Naftali Benett i spetsen – hade som ambition att förlänga en lag som tidigare har försvårat för palestinier att anhöriginvandra till Israel. Lagen röstades dock ned i Knesset, som sedan valet har varit politiskt splittrat.

Benetts regering består av en brokig skara partier, vars enda riktiga gemensamma nämnare tycks vara motståndet mot den tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu.

Lagen – som nu alltså har löpt ut, gjorde gällande att palestinier boende i Gaza eller på Västbanken inte fick invandra till Israel, även om de var gifta med en palestinier boende i Israel. På så vis skulle man se till att få en så liten invandring från Palestina som möjligt.

På måndagen gick dock Israels utrikesminister, Yair Lapid ut på Twitter för att försvara lagen, som han poängterade var till för att upprätthålla den judiska etnostaten. Han skrev:

Det finns ingen anledning att gömma den huvudsakliga poängen med den här lagen. Det är ett av verktygen som ska garantera en judisk majoritet i Israel. Israel är det judiska folkets nationalstat, och vårt mål är att upprätthålla en judisk majoritet. Dessutom har lagen en säkerhetsaspekt. GSS presenterade data som tyder på att om inte den här lagen röstas igenom idag, skulle det betyda påtaglig skada för Israels säkerhet.

När det gäller andra länder tycks den israeliska staten och mäktiga judiska intresseorganisationer inte vara motståndare till anhöriginvandring, eller invandring överhuvudtaget.

Nordfront har tidigare skrivit om hur judiska lobbyorganisationer som ADL, HIAS och Bend the Arc orkestrerar massinvandring till USA.

När de pratar om Israel vill de absolut ha stängda gränser, ”massinvandring skulle ju hota den judiska majoriteten”, resoneras det.

Men en massinvandring på 70 miljoner afrikaner till Europa däremot, ”det går bra”, säger de israeliska lobbyorganisationerna.


  • Publicerad:
    2021-07-07 19:40