MELLANÖSTERN. Israel vägrar att släppa tillbaka de ockuperade Golanhöjderna trots att den israeliska ockupationen strider mot internationell rätt.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Med anledning av fredsförhandlingarna i Syrien har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gått ut med ett uttalande om att Israel fortsatt tänker ockupera Golanhöjderna.

— Golanhöjderna kommer att förbli i Israels händer för evigt, sa Netanyahu under ett regeringsmöte i det omstridda området.

Ockupationen av Golanhöjderna, som tidigare var kända som Syriska höjderna och tillhörde Syrien, inleddes under sexdagarskriget 1967. 1980 menade Israel att området var annekterat och en del av Israel, en annektering som varken FN eller något annat land har erkänt. Tvärtom har FN:s säkerhetsråd konstaterat att annekteringen saknar stöd i internationell rätt och således är en olaglig ockupation.

Netanyahu anser dock att Israels brottsliga agerande nu borde belönas.

— Efter 50 år har tiden kommit för det internationella samfundet att slutligen erkänna att Golanhöjderna kommer att förbli under Israels suveränitet permanent, säger han.

Källa:
Israel vägrar släppa Golanhöjderna


  • Publicerad:
    2016-04-18 11:20