NORGE. Israel-vänner har startat en smutskastningskampanj mot restaurangen Lysverket i Bergen. Detta efter att det blev känt att restaurangen bojkottar israeliska varor.

11

Det var den tredje november i år som chefskocken och chefen för den dagliga verksamheten Christopher Haatuft meddelande att restaurangen Lysverket skulle bojkotta israeliska produkter. Enligt Haatuft har de sedan dess drabbats av en hetskampanj från norska Israel-vänner.

Haatuft berättar för Bergens Tidende att de sedan den fjärde novenber mottagit 116 nya omdömen på sin Facebook-sida, som samtliga gav lägsta betyg. Många har också lämnat kommentarer där de hävdar att restaurangen är antisemitisk och rasistisk.

”Antisemitisk och lugn atmosfär, man kan slänga upp benen på bordet och bara låta lögner flöda ut ur köket!” skriver en användare. ”Antisemitiska rötter som bör få några historie- och ordböcker!” skriver en annan.

22

Enligt Haatuft är de flesta positiva till restaurangens bojkott och de har heller inte märkt av någon nedgång i antalet gäster. Huruvida hetsen kommer att påverka detta i det långa loppet är han osäker på.

— Kanske. Jag hoppas inte det. Det som är dumt är att de angriper oss personligen medan vi kritiserar en stats handlingar. De skriver att vi är rasister och antisemiter, vilket vi självklart inte är, men vi kritiserar Israels handlingar, säger Haatuft till BT.

Haatuft berättar att de på inget sätt kommer omvärdera sitt beslut om att bojkotta israeliska varor till följd av hetsen. Han menar att det är de norska Israel-vännerna som är de verkligna extremisterna.

— Nej. Det är norska religiösa extremister som stöttar statlig terror mot en folkgrupp. Vi omvärderar absolut inte vårt beslut.

Källor:
Bergensk kjøkkensjef blir kalt «antisemittisk rotte»
Israel-venner mobiliserer mot restaurant i Bergen


  • Publicerad:
    2016-11-22 09:00