ISRAEL. I en israelisk radiointervju diskuteras april månads ihjälskjutningar av palestinska barn. Brigadgeneralen Zvika Fogel förklarar och försvarar policyn att skjuta alla som kommer inom en 300-meterszon utanför Israels ”säkerhetsstängsel”. Att även skjuta ihjäl barn är ordergiven policy.

Zvika Fogel (Wikimedia Commons)

En video som enligt uppgifter från den israeliska tidningen Haaretz spelades in 22 december förra året, visar när en israelisk prickskytt skjuter ihjäl en palestinier genom Israels ”säkerhetsstängsel” gentemot Gaza. På videon kan man höra skytten eller hans kamrater som står i närheten jubla när de träffar palestiniern på andra sidan stängslet. Eftersom videon spreds över världen ådrog sig Israel en del kritik och Israel lovade att utreda händelsen. Den enda reprimand som tycks ha utdelats kommer sig av att soldaterna skrattade och hurrade vid mordet och att detta kommit världen till kännedom. Men att mörda palestinier på detta sätt, oavsett om de är vuxna eller barn, är beordrat av Israels militära ledning.

För en vecka sedan sköt en israelisk prickskytt ihjäl den 14-årige palestiniern Muhammad Ibrahim Ayyoob, genom att skjuta honom i huvudet, över gränsen mot Gaza som Israel själv har ställt upp. Han är det fjärde barnet att skjutas av judarna sedan palestiniernas årliga demonstration för rätten att få tillbaka sitt land. Judarna, som i kraft av sin seger i andra världskriget annekterade Palestinsk mark för egen räkning, expanderade landets gränser i och med sitt anfall mot Gaza 1967.

Se den uppmärksammade videon här:

Den palestinska demonstrationen hölls den 30 mars. Medier, även Nordfront, rapporterade om att 16 palestinier sköts ihjäl. Till och med FN:s ”fredsprocessamordnare” i Mellanöstern, den normalt sätt väldigt tystlåtne och försiktige Nickolai Mladenov, fördömde anfallet på demonstranterna. 5 511 skadades i vad läkarna kallar ”hemska skador”, varav många av dem kommer att få permanenta handikapp. Idag har dödssiffran klättrat till 40. Dessa siffror bekräftas av FN.

Israels militär bekräftar den officiella policyn

I en radiointervju med den judiske radioprogramledaren Ron Nesiel berättar en israelisk brigadgeneral-reserv, juden Zvika Fogel, att när prickskyttar placeras längs Israels gräns mot Gaza skjuter de avsiktligt palestinska barn, och att de gör det under tydliga och specifika order. Fogel beskriver hur en prickskytt identifierar ett barns ”lilla kropp” och får tillstånd och order om att skjuta.

Detta händer ibland när till exempel ett barn närmar sig säkerhetsstängslet som Israel har uppfört för att ”skydda sig” mot ”terroristerna” i Gaza, för att identifiera en skjuten kropp som ligger i närheten. Barnens värsta farhåga är att det är en vuxen familjemedlem som ligger där. Instinktivt försöker de se efter om de känner igen den skjutne, för att i bästa fall få sin ångest stillad.

Enligt Fogel handlar det främst om att även barn är terrorister i syfte att infiltrera och skada Israel:

— Om ett barn eller någon annan kommer nära stängslet för att gömma en sprängladdning eller för att kolla om det finns några neutrala zoner, eller för att klippa upp stängslet så att någon kan infiltrera den israeliska statens territorium för att döda oss.

— Då är hans straff döden?, frågar Niesel.

— Hans straff är döden. Du kan ju fråga mig vems blod som är tjockast. Deras eller vårt, svarar Fogel.

En palestinsk politiker i Israels parlament, Ahmad Tibi, har twittrat om radiointervjun i ett tweet som återger kärnan i det Fogel säger.

Det är denna terrorstat som Sveriges statsminister Stefan Löfvén omnämner som Sveriges vän.

— Kära Israel, grattis på födelsedagen, sade Stefan Löfven till Israels ambassadör Ilan Ben-Dov. Löfven talade varmt om Israels utveckling när landets 70-årsdag efter ockupationen av Palestina firades i Berwaldhallen i Stockholm i tisdags, 24 april.

Källor:
Snipers ordered to shoot children, Israeli general confirms
40 Dead, 5,511 Wounded: UN Releases Figures on Palestinian Casualties in Gaza’s Mass Protests on Israel Border
רון נשיאל – יומן השבוע 21.04.18 (radiointervjun med Zvika Fogel på hebreiska, ljudfil)
Stefan Löfven: Sverige är en vän till Israel
צה”ל מגבה את הצלף שתועד יורה בפלסטיני, החיילים שהריעו יטופלו משמעתית


  • Publicerad:
    2018-04-28 11:20