ISRAEL.”Afrikaner är en sanitär olägenhet”, säger Benjamin Netanyahus kommunikationsminister Ayoob Kara som vill bekämpa den afrikanska ”smutsen” i Israel.

Samtidigt som Israels kommunikationsminister Ayoob Kara propagerade för dödsstraff för spridande av falska nyheter, passade han på att behandla Israels problem med de ”smutsiga afrikaner” som uppehåller sig i landet. Uttalandena gjordes i samband med att Benjamin Netanyahus parti Likud hade en sammankomst i Eilat den 12 januari.

Bakgrunden till kommentaren om ”sanitär olägenhet” är alla problem som israeliska staten anser sig ha med de enligt Kara ”invaderande afrikanerna” som låtsas vara flyktingar i den judiska etnostaten. Kara sade att afrikanerna som befinner sig i turistorten Eilat nu blivit ett stort problem för regionen.

Tidigare i år meddelande den israeliska Befolknings, Immigrations och Gränskontrollmyndigheten att de påbörjar arbetet för att Israel äntligen ska kunna göra sig av med de asylsökande som befinner sig i landet. Bland de 35 000 asylsökande afrikaner som nu uppehåller sig i Israel, ska de flesta av de som kommer från Eritrea och Sudan tvingas att omedelbart lämna Israel, eller fängslas.

— Min tidigare roll bestod i att styra över det regionala samarbetet att rädda turismen i Eilat. Då tog vi hit arbetare från Akaba [i Jordanien, reds. anm.] för att utföra nödvändigt arbete, och i samband med det deporterade vi, utan större ansträngning, de illegala arbetare som infiltrerade regionen och utgjorde en sanitär olägenhet, sade Kara till de församlade partimedlemmarna.

Denna kommentar är bara en av många liknande dokumenterade kommentarer som judar i Israel under officiella omständigheter har fällt om icke-judar på senare år. Den har även mer tyngd är det nyligen påstådda men icke bevisade och dessutom tillbakavisade uttalandet om ”skithålsländer” som den judiskt ägda och kontrollerade tidningen Washington Post hävdar att Donald Trump fällde om länder från vilka det strömmar ekonomiska ”flyktingar” till USA.

Efter det att många arga kommentarer på sociala medier riktats mot Kara, försvarade han sig med ett officiellt uttalande:

Jag finner det märkligt [att jag blir kritiserad], för alla som träffar mig vet hur viktigt yttrandefrihet är för mig, hur mycket jag stöder reformer, och hur mycket jag vill ha transparens i media.

Detta vurmande för yttrandefrihet verkar dock mest gälla Kara och hans fränder. De politiska och massmediala attackerna på Trump för hans beteende och ordval, äkta och påhittade, är oräkneliga, även internationellt. Den israeliska regeringens långt hårdare ord mot icke-judar, förbigås dock regelmässigt med tystnad i judisk press, i USA såväl som i Sverige.

I sin nuvarande roll som kommunikationsminister, sade Kara på samma möte den 12 januari att spridande av falska nyheter bör komma att föranleda dödsstraff. Detta uttalande renderade i rungande applåder från partikamraterna.

Alla som sprider falska nyheter kommer att dra en dödsdom över sig själva, och sedan kommer det inte att finnas några djävla falska nyheter längre.

Karas anförande om falska nyheter kom samma dag som både EU och SVT meddelat att dess chef, Hanna Stjärne ingår i en ny övergripande EU-grupp som direkt svarar inför EU-kommissionen. Denna grupp är specifikt inriktad på att möjliggöra framtagandet av nya lagar och metoder att stoppa falska nyheter och olagligt innehåll på internet.

Källor:
Israeli Minister Dubs African Migrants ’Sanitary Nuisance,’ Calls for Death Sentence for Fake News
Israel to Pay $9,000 to Any Civilian Willing to Help Deport Asylum Seekers by Force
Asylum Seekers in Israel Face Further Restrictions in New Bill Approved for Vote


  • Publicerad:
    2018-01-16 19:00