TEKNIK. Israeliska forskare har nu hittat en metod för att hacka datorer, genom att observera vibrationer från datorns fläkt. Se filmen nedan: 

Mordechai Guri, chef för forskning och utveckling vid Ben-Gurions universitet i Negev, presenterade den nya tekniken som forskarna kallar ”AiR-ViBeR”. Det är en ny teknik som är till för att stjäla data från bland annat högsäkerhetsdatorer, skriver RT.

— Vi observerar att datorer vibrerar med en frekvens som hör ihop med rotationshastigheten hos de interna fläktarna. De här ohörbara vibrationerna påverkar hela strukturen som datorn står på, säger Guri.

Tekniken går ut på att hackaren förser datorn med en skadlig kod som kallas ”Fansmitter”. Denna kod är till för att manipulera hastigheten hos fläkten i datorns kylsystem. När fläkten manipuleras kan hackaren avläsa vibrationerna från den med hjälp av ett program i sin mobiltelefon. För att mobiltelefonen ska kunna läsa av vibrationerna måste den ligga i närheten av datorn.

Den nya tekniken möjliggör för hackare att stjäla data från alla möjliga datorer, även högsäkerhetsdatorer som inte är anslutna till nätverk. Genom att läsa av vibrationerna kan hackaren få tillgång till känslig information.

Enligt de israeliska forskarna själva kan man inte stjäla stora mängder data med den här tekniken. Däremot kan det användas för att stjäla mindre mängder data, som exempelvis användarnamn, lösenord eller krypteringsnycklar.

Det finns ett antal åtgärder man kan vidta för att skydda sin dator från de här attackerna; man kan exempelvis installera en accelerometer i sin dator som övervakar att fläkten fungerar som den ska.

Man kan också använda vissa program som bekämpar skadlig mjukvara. En annan åtgärd kan vara att byta ut datorns fläkt mot ett vattenkylningssytem.

”Att helt enkelt hålla skummisar med smartphones borta från din högsäkerhetsdator skulle kunna vara den bästa tekniken för att förhindra såna här extravaganta hackningsförsök”, skriver RT.


  • Publicerad:
    2020-04-25 17:35