GAZA. Israel använde övervåld i attacken mot Gaza förra året där 2200 palestinier mördades. Över 60 israeliska soldater som deltog i striderna har intervjuats om händelserna.

Israeliska soldater med en 155 mm artillerikanon avfyrar pjäser mot Gazaremsan, från deras position nära den israeliska gränsen.

Israeliska soldater med en 155 mm artillerikanon avfyrar pjäser mot Gazaremsan, från deras position nära den israeliska gränsen.

Den humanitära organisationen ”Bryt tystnaden” har intervjuat över sextio israeliska soldater som deltog i den markoffensiv som Israel inledde mot Gaza förra året. Israel tog ingen hänsyn till civila mål under attacken och soldaterna fick direktiv om att allt i Gaza var att betrakta som ett hot. De blev uppmanade att ”inte spara på ammunitionen”.

Palestinian-children-recently-killed-in-Gaza1

Soldaterna vittnar även om att stridsvagnar sköt mot byggnader helt slumpmässigt utan att veta om de var civila eller militära mål. Dödssiffran på 2200 palestinier skulle ses som en prestation och ”hålla Gaza tyst i fem år”, enligt soldaterna.

Philippe Sands, expert på internationell humanitär rätt, säger följande till tidningen The Guardian:

– Kanske kommer man säga att vittnesmålen är partiska men de kan inte ignoreras eftersom de kommer från personer med förstahandserfarenheter. Lagen kräver en ordentlig undersökning.

Källa:
Israeliska soldater om övervåld


  • Publicerad:
    2015-05-04 20:00