Så inledde judestaten Israel operation ”Sommarregn” – en fullskalig attack mot Gazaremsan. Man har lite avvaktande gått in med stridsvagnar och soldater, men främst använt sig av flyganfall och missiler. Militära och paramilitära palestinska grupper gör sig redo att möta angriparna och civilbefolkningen försöker fly undan; vart vet de inte.

Operation Sommarregn sägs vara svaret på att militanta palestinier, varav några tillhörde Hamas militära gren, kidnappade en israelisk soldat. Grupperna som tagit på sig kidnappningen kräver att Israel friger alla palestinska kvinnor och barn som befinner sig i fängsligt förvar i Israel. Något Israel vägrar att gå med på. I media har man gjort hänsyftningar till att anfallet nu rör sig om en verklig version av filmen ”Rädda menige Ryan”. Idén är att Israels armé går in med full styrka för att rädda en soldat. Men man behöver inte vara en militäranalytiker för att förstå att detta bara är propaganda.

Allt sedan Hamas blev valda av det palestinska folket att bilda regering har Israel sökt finna vägar att göra sig kvitt denna fiende. Hamas vägrar ju, som bekant, att erkänna staten Israels existens. Det krig som nu tonar upp sig är av allt att döma ett försök från Israels sida att nedkämpa Hamas.

Natten till torsdagen kidnappade i sin tur Israel Hamasmedlemmar varav minst tio ministrar. Det var vid en gryningsattack på Västbanken som israelerna slog till. Detta skall enligt uppgift vara ett svar på kidnappningen av den judiske soldaten. Men den israeliska dagstidningen Haaretz avslöjade under torsdagen att räden mot Hamasmedlemmarna varit planerat sedan veckor tillbaka.

Hamas har hela tiden hävdat att de inte varit medvetna om planerna på kidnappningen av den israeliska soldaten utan att ordern till Hamas väpnade gren troligtvis kommit från den Syrienbaserade Hamasledaren Khaled Mashaal. Hamas har under hela tiden fram till anfallet mot Gaza manat de militanta grupperingarna som håller soldaten fången att behandla honom väl i väntan på att krisen löses via diplomatisk väg.

Även Israel tros vara medvetet om att ordern kom från Khaled Mashaal eftersom den israeliske justitieministern Haim Ramon redan på onsdagen hotade att han skall dödas. För att understryka allvaret i detta hot lät Israel två stridsflygplan flyga över den syriske statschefen Bashar al-Assads palats i Damaskus. Syriskt luftförsvar sköt mot planen vilka då avlägsnade sig.

Israel hävdar att kidnappningen av en del av den demokratiskt valda Hamasregeringen inte är i syfte att få den kidnappade soldaten fri. Snarare handlar det, enligt en talesman, om att bekämpa terrorister. En fras vi är vana vid när det kommer till att finna skäl att bryta mot folkrätten.

Militanta palestinier har svarat på Israels militära angrepp genom att avrätta en judisk bosättare som tidigare fördes bort. Han har enligt uppgift återfunnits, skjuten i huvudet.

Nationellt Motstånd kommer att följa händelseutvecklingen på Gaza och i Västbanken.


  • Publicerad:
    2006-06-29 00:00